Potvrđena optužnica protiv Petričevića i još pet osoba: Optuženi da su krijumčarili 200 građevinaca iz Turske - Volim Podgoricu

Potvrđena optužnica protiv Petričevića i još pet osoba: Optuženi da su krijumčarili 200 građevinaca iz Turske

Vanraspravno vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu protiv Bojana Petričevića, Periše Pavićevića, Melihe Dacić, Filipa Perića, Igora Novakovića i Milorada Živaljevića, koji se terete za stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo trgovina ljudima.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv njih početkom marta ove godine, nakon što su Petričević, Pavićević, Dacić, Perić, Novaković i Živaljević uhapšeni u septembru zbog sumnje da su stvorili kriminalnu organizaciju koja je tokom 2022. i 2023. godine trgovala ljudima, građevinskim radnicima iz Turske, piše Dan.

Kako je ranije saopštio portparol SDT-a Vukas Radonjić, sumnja se da su članovi ove kriminalne organizacije prokrijumčarili u Crnu Goru oko 200 ljudi radi radne eksploatacije. Bojan Petričević je jedan od vlasnika firmi “A Kop” i “PS gradnja”, a do sada se našao na još dvije optužnice SDT-a kao pripadnik kriminalnih organizacija koje su se, kako se sumnja, bavile utajom poreza i doprinosa i pranjem novca.

“Nakon višemjesečnog prikupljanja dokaza, podataka i obavještenja, u Podgorici, su lišeni slobode B.P., P.P., I.N., M.D., F.P. i M.Ž, zbog osnova sumnje da su tokom prošle i ove godine učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo trgovina ljudima, u odnosu na veći broj oštećenih državljana Turske”, saopšteno je iz SDT-a nakon hapšenja Petričevića i ostalih optuženih u ovom predmetu.

Nakon privođenja osumnjičenih, specijalni policijski tim obavio je i pretres stanova i drugih prostorija koje koriste, a uhapšeni su u zakonskom roku sprovedeni u Specijalno državno tužilaštvo, gdje su u svojstvu osumnjičenih saslušani, nakon čega im je određen pritvor, koji je potom u više navrata produžavan.

Petričević je bio uhapšen i u julu 2019. godine, kao glavni osumnjičeni u predmetima “Klap” i “Vardar”. Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je te akcije u maju 2019. godine, kada je uhapšeno više vlasnika firmi i službenika Poreske uprave i Ministarstva finansija zbog sumnje da su od novembra 2011. godine budžet Crne Gore oštetili za više od četiri miliona eura. Iz tužilaštva su tada saopštili da postoji osnovana sumnja da je 14 osoba i devet kompanija izvršilo krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, članstvo u kriminalnoj organizaciji, prevaru u službi, prevaru putem pomaganja, utaju poreza i doprinosa i pranje novca. Taj postupak je u toku pred Višim sudom.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com