Povećan broj pacijenata sa post-kovid komplikacijama

U Kliničkom Centru Crne Gore (KCCG) povećan je broj pacijenata sa embolijom pluća nakon preležanog koronavirsa, kazala je internistkinja-kardiološkinja KCCG dr Dijana Drekalović.

Posljednjiuh sedmica Crna Gora bilježi pad novooboljelih od korona virusa, i prema posljednjim podacima u našoj zemlji je nešto više od 2.000 aktivnih slučajeva.

Prema riječima internistkinje-kardiološkinje KCCG dr Dijane Drekalović i intenzitet posla, kada su kovid pacijenti u pitanju je smanjen.

“Ali sada imamo post-kovid pacijente kod kojih se bilježi porast pregleda jer se javljaju zbog komplikacija ili propratnih simptoma poslije preležane korone. Najčešća patologija je iz oblasti kardiologije, kao što su akutni koronarni sindrom, poremećaji ritma, embolije pluća su jako česte, tako da sada imao dosta posla sa takvim pacijentima”, kazala je Drekalović.

Imamo povećan broj pacijenata sa embolijom pluća.

To što je juče u Crnoj Gori vakcinisano skoro 10 hiljada ljudi Drekalović ocjenjuje jako dobrim i poziva građane da se vakcinišu. Ona je istakla da je vakcinacija jedini izlaz.

I pacijentima sa kardioološkim problemima savjetovala je da prime vakcinu jer je, kako je kazala, za takve pacijente kovid može biti poguban.

Ljekari, su kaže, umorni ali istrajavaju i poručuje da popuštanja nema.

“Mora se paziti, treba primjenjivati sve mjere, nošenje maske, držanje distance, pranje ruku”, zaključila je Drekalović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button