Andrijana Paljušević dobitnica Plakete Univerziteta Crne Gore iz oblasti društvenih nauka

Studentkinji Fakulteta političkih nauka Andrijani Paljušević (10.00) je na prijedlog Vijeća matičnog fakulteta i konačnom odlukom Senata Univerziteta Crne Gore dodijeljena Plaketa za završene studije sa najboljim uspjehom iz oblasti društvenih nauka.

Andrijana je trenutno na master studijama, na Diplomatskoj Akademiji i Univerzitetu u Beču, kao dobitnica stipendija fondacije Republike Austrije za master studije u oblasti međunarodnih odnosa 2020/2021. godine i Austrijske agencije za razvoj 2020.

Kaže da u svojim studentskim danima pamti raskrsnice pred kojima je pravila izbor između odustajanja ili nastavka puta još odlučnijim, sigurnijim korakom.

„Upravo te raskrsnice su iznjedrile najvrednije životne lekcije. Nadasve, koračanje stazama uspjeha ne bi bila moja realnost da nije bilo ljudi koji su me podržavali i vjerovali u mene, a najveću zahvalnost dugujem svojoj porodici, koja mi je usadila fundamentalne ljudske vrijednosti – onu esencijalnu bazu na koju se nadograđuje sve ostalo što čini život”.

Andrijana je upisala Fakultet političkih nauka Univerziteta Crne Gore 2017. godine, a diplomirala 2020. godine. Osim ovog uspjeha, ona je dobila priznanje za najboljeg studenta studijskog programa Politikologija – Međunarodni odnosi Fakulteta političkih nauka UCG 2020. godine, kao i najboljeg studenta Fakulteta političkih nauka 2019/2020. godine Univerziteta Crne Gore.

Jedan je od alumnista programa mobilnosti studenata, u okviru Erasmus+ stipendije boravila je na Fakultetu za društvene nauke i filozofiju, u Marburgu, Njemačka, 2020. godine.

Dodijeljena joj je i Global UGRAD stipendija 2018/19. godine, od Vlade SAD-a i organizacije World Learning, u okviru koje je boravila na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu umjetnosti i nauka Američkog Univerziteta (American University). Tokom ovog boravka osvojila je Počasni spis za jesenji semestar 2018/19. i timsku nagradu – treće mjesto na foto i video takmičenju Snapshot DC, 2018. godine.

Lokalna je koordinatorka za Austriju i menadžerka za istraživanja Organizacije crnogorskih studenata u inostranstvu (OCSI/OMSA), počev od 2020. godine. Bila je stažistkinja u Odboru za evropske integracije, u Skupštini Crne Gore 2019/2020. godine, kao i u De Facto Consultancy 2019. godine. Medijsko iskustvo stekla je kao radio voditeljka i saradnica na Radio Televiziji Crne Gore, u periodu od 2010. do 2017. godine.

Učesnica je brojnih konferencija, programa i akademskih onlajn kurseva. Govori albanski, crnogorski, ruski, njemački i francuski jezik.

Budućim kolegama poručuje da je: „na putu ka akademskom uspjehu neophodna istrajnost i nepresušna želja za sticanjem novih znanja i produbljivanjem postojećih. U konstantnom akademskom i profesionalnom usavršavanju će vam umnogome značiti teorijski narativ, ali i sticanje praktičnog iskustva. Stoga, iskoristite vrijedne šanse koje vam se nude u vidu stažiranja, a u svrhu proširenja spektra vaših vještina i kapaciteta. Nastojte da makar jedan studijski semestar provedete na nekom od eminentnih univerziteta Evrope ili svijeta, posredstvom brojnih šemi stipendiranja, jer jedino na taj način možete spoznati nove i drugačije obrazovne sisteme, akademske perspektive, kulture, umjetnost i ljude“.

V.f. rektora prof. dr Vladimir Božović uručio joj je Plaketu 29. aprila, u sklopu obilježavanja Dana Univerziteta Crne Gore.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button