Premijer Krivokapić dostavio Skupštini predlog za razrješenje Leposavića

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić dostavio je danas Skupštini Predlog za razrješenje ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava, Vladimira Leposavića, a  u obrazloženju predloga, Krivokapić je naveo da je javno djelovanje Leposavića od izbora na funkciju ministra 4. decembra prošle godine, odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i Sporazuma lidera tri pobjedničke koalicije iz septembra 2020.

Njime je, kako navodi, pored ostalog, predviđeno da će nova demokratska vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno priznate obaveze, potpuno i posvećeno realizovati sve reforme neophodne za punopravno članstvo Crne Gore u EU.

“U tom smislu uvažavanje međunarodnih sudskih instanci od suštinske je važnosti za prihvatanje osnovnih civilizacijskih postulata na kojima se zasniva EU”, naveo je Krivokapić u obrazloženju Predloga.

Dodaje da je Leposavić odgovarajući na pitanje u Skupštini, koje je glasilo: “Da li ste Vi, kao ministar pravde, koji je između ostalog zadužen i za polje ljudskih i manjinskih prava, spremni da priznate da se u Srebrenici dogodio genocid i da li bi se poklonili žrtvama Srebrenice?”, relativizovao odluke Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugodlsviju, u kojima se tragični događaji u Srebrenici pravno kvalifikuju kao djelo genocida.

“Takvim činom se doprinosi rastu međuetničkih tenzija u Crnoj Gori, naročito u odnosu na pojedine manjinske narode, što je nedopustivo, jer se radi o ministru koji je bio dužan da se stara o unaprijeđenju njihovog položaja u crnogorskom društvu i narušava se obaveza Crne Gore proistekla iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU kojoi se Crna Gora obavezala na punu saradnju sa Međunarodnim krivičnom sudu za bišu Jugoslaviju”, naveo je Krivokapić.

U obrazloženju se dodaje da se na taj način iskazuje nepoštovanje Rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici i Deklaracije o njenom prihvatanju koju je 2009. prihvatila Skupština Crne Gore, ugrožava međunarodni ugled države Crne Gore i same Vlade kojoj pripada Leposavić.

“Vlada čiji sam predsjednik ne pretenduje da sudi o događajima koji su se odigrali dvije i po decenije prije njenog konstituisanja. Osnovne ideje, afirmisane Ekspozeom mandatara prilikom izbora Vlade, jesu sveopšte pomirenje u društvu, okrenutost ka budućnosti i afirmacija zakonitosti u radu javno-pravnih organa”, piše u obrazloženju, a Krivokapić navodi da je za očekivati bilo da politička partija, “koja je dovela do ekonomskog sloma državu Crnu Goru i koja je bila aktivni sudionik ratnih događaja 90-ih”, ima potrebu da, u nedostatku bilo kakve progresivne ideje, nastoji da generiše stalni društveni sukob, ali je neopravdano da bilo koji od ministara prihvata takav javni diskurs.

“Ne ulazeći u lično mišljenje koje Vladimir Leposavić ima o ratnim događajima u bivšoj Jugoslaviji smatram da postoji objektivna odgovornost za ovakvo njegovo činjenje i da je bio dužan da kao ministar zadužen za oblast pravde i manjinskih prava, iskaže poseban senzibiltet u odnosu na pravosnažne sudske odluke i osjećanja manjinskih naroda u Crnoj Gori”, zaključio je Krivokapić.

loading...

1 komentar

  1. KRIVOKAPICU SRAM TE BILO. DANAS SI SE PO.RAO NA SAMOGA SEBE. ČASNI NAROD JE PREPOZNSO TVOJE ZLOBNR NSMJERE. HOCES NSTRAG, MAJMUNE NELJUDSKI, OPET PAŽINA. SRAM TE BILO KONVERTITO I MRTVOG ANFILOKIJA SI PLJUNUO A PREDSTAVLJAS SE ZA VELIKOG VJERNIKA. TI TREBA DA PODNESEŠ ODTAVKU JER SI KAO DRŽAVNIK KRAJNJE NESPOSOBAN, MAJMUNČINO !

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button