PREMINULA NAKON PRIMANJA ASTRAZENEKE: IJZ zatražio ekshumaciju i obdukciju pacijentkinje

Institut za javno zdravlje saopštio je danas da su se, u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, obratili nadležnom višem državnom tužiocu sa molbom da odobri eksumaciju i obdukciju pacijentkinje kod koje smrtni ishod nastupio nakon davanja AstraZenekine vakcine protiv Kovida-19, kako bi se bez dvojbe utvrdili uzroci smrti i sačuvalo javno zdravlje.

Oni su istakli da s obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, “za očekivati da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom,” pa i kod vakcinisanih osoba, “a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom”.

Kazali su da su smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja, na čemu se i u konkretnom slučaju insistira.

Ističu da samo sprovođenje procesa obdukcije i analize ostalih uzoraka koji se tokom nje prikupe nisu u ingerencijama Instituta i dodali da istovremeno, o situaciji upoznati i međunarodni partneri jer se sve sumnje na neželjene događaje nakon upotrebe ljekova i vakcina odmah prosljeđuju Međunarodnom centru za farmakovigilancu.

“Bez obzira, ne smije se zaboraviti da je predmetna vakcina u upotrebi u 111 država svijeta, da je do sada kod nas vakcinisano preko 12.000 osoba a u svijetu desetine miliona osoba, te da ni u jednojh od država nije dokazana povezanost upotrebe ove vakcine sa nešto učestalijim ozbiljnim neželjenim događajima nakon vakcinacije. S obzirom na veliki broj vakcinisanih, posebno u vulnerabilnim populacijama, za očekivati je da se smrtni ishodi dešavaju ustaljenom dinamikom pa i kod vakcinisanih osoba a bez uzorčno posljedične povezanosti sa samom imunizacijom. Samim tim, smrtni ishodi u vremenu nakon imunizacije su statistički očekivani događaji koji zahtijevaju posebnu pozornost i adekvatno istraživanje svakog pojedinačnog slučaja na čemu se i u konkretnom slučaju insistira. Primjera radi, tokom dosadašnje kampanje vakcinacije u Hrvatskoj ukupno je prijavljeno 13 smrtnih ishoda koji su vremenski nastupili nakon vakcinacije. Osam slučajeva se još uvijek istražuje dok kod 5 nije dokazana uzročno-posledična povezanost za imunizacijom”, zaključuju iz IJZCG.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button