PROTESTI U HRVATSKOJ: Zagrebčani ponovo na ulici protiv kovid propusnica

U Zagrebu je danas održan novi skup protiv kovid potvrda, na kome se okupilo nekoliko stotina građana, a deo njih je kasnije otišao ispred zgrade suda da pruži podršku vođama antivakserskih protesta.

Nekoliko desetina demonstranata nakon protesta na Trgu Francuske Republike, došlo je pred zgradu Županijskog suda u Zagrebu kako bi podržali uhapšene Marka Franciškovića i Natka Kovačevića, prenosi Hina.

Sud je danas odredio istražni zatvor Marku Franciškovicu osumnjicenom za javno podsticanje na terorizam, dok je drugi okrivljeni Natko Kovacević pušten da se brani sa slobode, uz mere opreza.

Državno tužilaštvo je ranije za ovu dvojicu zatražilo istražni zatvor nakon što je protiv njih pokrenulo istragu zbog javnog podsticanja na terorizam tokom protesta zbog kovid potvrda.

Franciškovicu je istražni zatvor određen zbog opasnosti od ponavljanja dela, dok će Kovačević, koji je pušten na slobodu, morati da se svake nedelje javlja u policijsku stanicu.

Tužilaštvo sumnjiči Franciškovića i Kovačevića da su tokom novembra 2021., istupali na neprijavljenim javnim protestima održanim zbog protivljenja odlukama Nacionalnog štaba Civilne zaštite uvedenim radi suzbijanja pandemije kovid-19 i objavljivali snimke tih i drugih nastupa, kao i da su putem javno dostupnih internetskih platformi pozivali građane iz svih delova Hrvatske i inostranstva da dođu u Zagreb i da se okupljaju i po drugim gradovima.

Njima se na teret stavlja i da su pozivali građane na napade telesnog integriteta drugih osoba, članova vlade i poslanika u Hrvatskom saboru, pozivali na zauzimanje Hrvatske radio-televizije, drugih javnih objekata i infrastrukture i na nasilne metode borbe protiv legalnih institucija, nasilnu promenu poretka i smenu legalno izabrane vlasti, navodi Hina.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com