PRVA IZBORNA DEBATA: Ovo su ključne poruke učesnika na izborima (VIDEO/FOTO) - Volim Podgoricu

PRVA IZBORNA DEBATA: Ovo su ključne poruke učesnika na izborima (VIDEO/FOTO)

Na TVCG održava se prva debata na javnom servisu političkih stranaka i koalicija koje učestvuju na parlamentarnim izborima 11. juna. Predstavnici političkih lista predstavili su svoje programe i prioritete ukoliko osvoje vlast.

Vladimir Leposavić “Pravda za sve – dr Vladimir Leposavić” istakao je da će prvi koraci, koji bi za sve političare i stranke trebali da budu, oni koji se najbrže mogu ostvariti u smislu reforme i obećanja datih građanima.

Лепосавић Leposavić (Foto: TVCG)

“Prvi koraci za naše predstavnike u zakonodavnoj vlasti će biti da odmah neizostavno glasaju za deblokadu sudstva, u smislu glasa za izbor vrhovnog državnog tužioca, za izbor nedostajećeg sudije Vrhovnog suda, kao i tri ugledna pravnika člana Sudskog savjeta. Naši predstavnici u samom parlamentu imaju cilj da krenu u rješavanje gorućih pitanja koja se brzo mogu riješiti, a to su pitanja statusa lica građana Crne Gore, pitanja državljansta lica koja decenijama žive u Crnoj Gori, njoj doprinose, a diskriminisani su. Sređivanje biračkih spiskova, reforme u smislu Zakonu o Vladi u da se tri osnovne grane u državi sudstvo, zdravstvo i školstvo depolitizuju”, naglasio je Leposavić.

Milo Popović – “Prvo Crna Gora” (Pokret za promjene) kazao je da su ovi izbori prekretnica za Crnu Goru, te da biramo da li želimo da živimo u državi i društvu koje nije uređeno i demokratsko, i koje nije sagrađeno na demokratskim postulatima.

Поповић Popović (Foto: TVCG)

“PZP nudi set ekonomskih, ali i bezbjednosno-institucionalnih reformi. Crna Gora i dalje nije oslobođena država. Nakon 30. avgusta, igrom okolnosti i uticajem centara moći nijesmo reinstitucionalizovali naš bezbjednosni sektor. PZP će snažno napraviti iskorake u reformi sektora bezbjednosti, rasformiraćemo postojeće jedinice i formirati profesionalne organe koji će se odgovorno razračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Vjerujem da naši građani tako nas prepoznaju kao one koji su ličnim angažmanom, referencama, borbom pokazali da su najkompetentniji da se obračunaju sa kriminalom i korupcijom. Drugi segment su ekonomske reforme i borba protiv siromašta. Crna Gora nema jasan socio ekonomski okvir u kome bi se jasno targetirale ranjive kategorije. Ponudićemo ozbiljan progam u kojem je cilj da se uspostavi nova ekonomska politika i bićemo odgovori kao i do sada”, poručio je Popović.

Andrijana Radović – “Preokret za sigurnu Crnu Goru – Srđan Perić” Pokret Preokret, naglašava da će njihovi prvi koraci biti oslobađanje stega partitokratije. Kako je kazala, ovo je društvo pod ozbiljnim političkim uticajem koji uništava naš potencijal i skreće sa pravog puta.

Радовић Radović (Foto: TVCG)

“Insistiraćemo na sigurnom poslu, sigurnom stanu i sigurnom prostoru, da bismo mogli zaustaviti iseljavanje mladih ljudi. U posljednjih 25 godina Crnu Goru je napustilo 140.000 ljudi, to su dva Nikšića, i u sistemu niko to ne doživljava kao krucijalan problem. Cilj je održivi razvoj naših prirodnih resursa da bi mogli da govorimo o održivoj zajednici. Moramo se vratiti na koncept odgovornosti, politika mora biti koncept sigurnosti i odgovoranosti. Ako ne obezbijedimo 4.000 stanova u četiri godine, kao i minimum 100 solidnih porodičnih biznisa mi moramo vratiti mandate građanima”, kazala je Radović.

Dr Dragica Perović Ivanović – “Da. Mi možemo za građansku Crnu Goru!” (GP MI i Građanska Crna Gora) ističe da ne pretenduju da osvoje vlast, ali će uđi u parlament i njihova politika će biti politika diskontinuiteta i u odnosu na prije i poslije 30. avgusta. Baviće se revitalizacijom posrnulog sistema i da izađemo iz kategorije zemalja u tranzuciji i hibridnih režima.

Перивић Ивановић Perivić Ivanović (Foto: TVCG)

“Prilagodićemo zakonodavstvo zakonima EU čime ćemo ubrzati naš put, jer na taj način ćemo i doći do prosječne plate od 1.500 eura kojoj svi težimo. Vratićemo povjerenje u institucije sistema koje je sada potpuno narušeno. Borićemo se protiv partijskog zapošljevanja, javnim konkursima i uz pomoć modernih tehnologija javnost će moći biti upoznata koji su to najbolji kandidati. Radićemo konkretne akcije za penzionere kojima ćemo povećati penzije na 450 eura i stazmjermo tome povaćati ostale penzija da ne bi bilo uravnilovke. Bavićemo se preraspodjelom socijalnih davanja, pa djeci koja imaju socijalnu potrebu dodatak će umjesto 30 biti 120 eura, a ne moraju dobijati djeca kojima to zaista nije potrebno. Omogućićemo da svaki građanin dobije zdravstvenu uslugu na vijeme”, istakla je Perović Ivanović.

Ilija Janović – “Na pravoj strani svijeta” (HGI) navodi da su svjesni svoje jačine, ali i nemjerljivog doprinosa državotvornosti Crne Gore, te da će insistirati na stabilinim i jakim institucijama koje su atrofirale i zaustavile proces eurointegracija.

Јановић Janović (Foto: TVCG )

“Vlada u tehničkom mandatu nije iskoristila jednu sjajnu osobu da približi Crnu Goru europrocesima. Treba se vratiti ustavnim odredbama da smo građanska država, ekološka država, država socijale pravde i vladavine prava. Ako ovo poštujemo vratićemo državu na pravi put. Imamo toliko bogatstva, a napadnuto je sa previše izmjena u građevinskom sektoru, što utiče na životnu sredinu svih nas i život građana”, naglasio je Janović.

Bojan Zeković – “Za našu kuću” (SDP) ističe da je neophodno da svi ovu državu doživljavaju kao svoju kuću i da se u tom smislu i ukućani ponašaju iako imaju razlike.

Зековић Zeković (Foto: TVCG)

“Obezbijedićemo kvalitetno obazovanje, da bude besplatan boravak u vrtićima, u osnovnim školama pored udžbenika da ima i produženi boravak, da se ne ulaže u vjerske škole pored svih problema koje ima visoko obrazovanje. Neophodno je obezbijediti zdravstvene usluge kvalitetne i u primjerenom roku. Borba protiv kriminala i korupcije, komplementirabnjem pravosudnih institucija, kako bi građani dobili pravdu. Imamo kolaps EU integracija i to je za duboku brigu, trpimo veliku ekonomsku štetu. I ne treba nam da umjesto u EU uđemo i zatvoreni Balkan. Kada se okupimo složno oko naše kuće imaćemo promjene”, kazao je Zeković.

Nikola Janović – Koalicija “Zajedno, za budućnost koja ti pripada” (DPS, SD, LP, DUA) kaže da prvi koraci moraju biti formiranje stabilne Vlada. Ta kolaicija je kako je istakao, temeljno predstavila svoj program u svim društvenim sferama i tri su ključna cilja.

Јановић Janović (Foto: TVCG)

“Da do 21. maja 2026., dovedemo Crnu Goru u EU, unaprijedimo standard, pa će plate biti povećane za 50 odsto i na realnim osnovama, a ne tako što ćemo da srušimo zdravstveni ili penzioni sistem. Mislićemo na penzionere čija će minimalna penzija biti 350 eura, ostale od 20 odsto veće”, poručio je Janović.

Nik Đeljošaj – “BESA Za Evropski razvoj” (Albanski forum) ističe da je ovo prilika i da se sumiraju dosadašnji rezultati. Doprinijeli su najvećoj integraciji Albanaca u institucijama, najveće investicije od države i to će nastaviti.

Ђељошај Đeljošaj (Foto: TVCG)

“Nastavićemo da dajemo doprinos manjinskim i ljudskim pravima i životnim pitanjima. Cilj je decentralizacija vlasti, da se na lokalne samouprave prenese predškolsko i osnovno obrazovanje, domovi zdravlja, a na primorju da se opštinama vrate ingerencije nad morskim dobrom. Cilj je zatvaranje kladionica i obezbjeđivanje staračkih penzija za sve, bez obzira na kriterijume koji stoje sada u zakonu”, kazao je Đeljošaj.

Adel Omeragić – “Jasno je! – Bošnjačka stranka – Ervin Ibrahimović”, navodi da će ići u nekoliko kljuučnih pravaca, ali fokus će biti ravnomjerni regionalni razvoj posebno sjevera. Imali smo nekoliko investicija na sjeveru ali krajnje je vrijeme da se investicije tamo usmjere, jer ima jake potencijale i time ojačati čitavu ekonomiju države.

Омерагић Omeragić (Foto: TVCG)

“Pravac je i vladavina prava, borba protiv korupcije i kriminala i da niko ne može biti iznad zakona. Odmah nakon formiranja vlade ići u pravcu jačanja evropskih integracija i zatvaranja poglavlja”, kazao je Omeragić.

Duško Stijepović – Koalicija “Hrabro se broji” (Demokrate i URA) ističe da su na ovoj listi stručni i hrabri ljudi koji su dali ključni doprinos u borbi protiv kriminala i korupcije i to je prioritet i u narednom periodu.

Стијеповић Stijepović (Foto: TVCG)

“Godišnje izgubimo milijardu i 750 miliona eura iz budžeta zahvaljujući korupciji. To se mora iskorijeniti, jer zamislite šta bi se sa samo sa dijelom tog novca moglo uraditi. Ove tri godine uradili smo mnogo veće plate, penzije, dodaci…”, kazao je Stijepović.

Milun Zogović – Koalicija “Za budućnost Crne Gore” (NSD, DNP, Radnička partija) je kazao da nakon što su smijenili Mila Đukanovića ta koalicija ima dva cilja a to je stvaranje pravne države i ekonomske reforme za izgradnju socijalno pravednijeg društva i ravnomjernije raspodjele društvenog bogatstva.

Зоговић Zogović (Foto: TVCG)

“Da bi došli do pravne države proces koji smo započeli velikim insistiranjem DF-a da se dođe do usvajanja tužilačkih zakona i oslobađanja tužilaštva, potrebno je i u drugim granama razbiti opstrukcione mehanizme bivšeg režima koji ne dozvoljavaju da institucije profunkcionišu. Grašanima i državi mora biti vraćeno sve što je opljačkano u posljednih 30 godina i zato ćemo insistirati na usvajanju zakona o oduzimanju imovine nelegalnotečene kriminalom. Da ovaj zakon o porijeklu imovine koji je do sada bio selektivan to ne bude više, da oduhvati sve od 1999. da neće moći da ga izbjegnu tranzicioni dobitnici. Moramo promijeniti i Ustav kako bi on definisao da ne zastarijevaju krivična djela iz sfere kriminala i korupcije. Što se tiče ekonomskih reformi, dodatno valorizovali poljoprivredne potencijale, iskoristiti energetski sektor kao zamajac razvoja”, poručuje Zogović.

Maida Gorčević – Pokret Evropa sad naglašava da Crna Gora više nema vremena za gubljenje, te da čvrsto vjeruje da će Pokret biti jak oslonac nove vlade koja će biti servis svih građana. Boriće se za bolji standard, vladavinu prava i društvo bez diskriminacije.

Горчевић Gorčević (Foto: TVCG)

“Garantujemo da godinu nakon izglasavanja te vlade imaćemo 700 eura minimalnu zaradu, 1.000 prosječnu, 450 minimalnu penziju, sedmočasovno radno vrijeme i punu zaposlenost. Velike projekte koje planiramo su dvije brze ceste i nastavak auto-puta. Jedan od ciljeva je i ulazak u EU zatvaranjem poglavlja”, istakla je Gorčević.

Darko Stojanović – Koalicija “Za tebe” (SNP i Demos) navodi da će njihov pravac biti pravac 43. Vlade, gdje su ispunili sve što su obećali građanima. I u narednom periodu će raditi na poboljšanju standarda, kako bi penzije i plate omogućavale dostojanstven život građana, kao što su obezbijedili i najveći agrobudžet u istoriji Crne Gore.

Стојановић Stojanović (Foto: TVCG)

“Nastavićemo da radimo na razvoju poljoprivrede, sela, sjevera Crne Gore. Nastavićemo da infrastruktirno, tehnički, kadrovski unapređujemo zdravstveni sistem kako bi svi građani imali pravu zdravstvenu zaštitu. Nastavak borbe protiv korupcije i kriminalna, zaštita ranjivih kategorija društva, produžetak porodiljskog odsusta, univerzalni dječji dodatak”, kazao je Stojanović.

Fatmir Đeka – Koalicija “Albanska alijansa” (FORCA, Demokratski Savez, Demokratski Savez CG i “Pokret Tuzi”) naglašava da su opredijeljeni za jasan put ka EU. Poslije 30. avgusta 2020. i predsjedničkih izbora u novoj smo političkoj realnosti i nijesu trčali da uđi u nove vlade dok se nije iskristalisala politička slika.

Ђека  Đeka (Foto: TVCG)

“Dali smo maksimalna doprinos i formiranju države i ulasku u NATO i na putu ka EU. Želimo da podstičemo ekonomski razvoj gdje žive Albanci, a to su uglavnom najsiromašnije opštine. Privukli smo kao dio ove vlasti puno investitora i na taj način uticali na dijasporu da se vraćaju i ulažu kapital u Crnu Goru”, kazao je Đeka.

Vladislav Dajković – “Narodna koalicija – složno i tačka” (Demohrišćanski pokret, Prava CG, Slobodna CG, Demokratska srpska stranka, Pokret za Pljevlja) ističe da su se Srbi konačno ujedinili i njihovi prioriteti su borba protiv kriminala i korupcije, borba za porodici kroz pronatalitetske mjere, borba da sačuvaju vrijednosti litija zajedništvo i sloga.

Дајковић Dajković (Foto: TVCG)

“Tu je borba da pospješimo turizam na primorju i oživimo sjever. Moj prioritet je državljanstvo za sve, besplatna legalizacija objekata, jer građani su nelegalno gradili zbog toga što ih je loša ekonomska situacija tjerala na to gašenje farika ratovi, treća tačka je i da Srbi rade, jer statistika govori da je u institucijama Mila Đukanovića bilo svega pet odsto Srba”, poručio je Dajković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com