Putin iznenada posjetio Mariupolj

Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj te bi to bilo prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorije ukrajinske regije Donjeck pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su danas ruski državni mediji.

Posjeta je uslijedila nakon što je Putin juče nenajavljeno otputovao na Krim povodom obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluostrva, i samo dva dana nakon što je Međunarodni krivični sud (ICC) izdao nalog za njegovo hapšenje, prenose agencije.

Mariupolj, koji je u maju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bila je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu.

Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju nove ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima.

Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višenedjeljnih borbi. Organizacija za sigurnost i saradnju i Europu (OESS) saopštila je da je rusko bombardovanje porodilišta u Mariupolju ratni zločin.

ICC je u petak izdao nalog za hapšenje Putina, optuživši ga za ratni zločin nezakonitog deportovanja stotina djece iz Ukrajine, što je vrlo simboličan potez koji dodatno izoluje ruskog čelnika.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nekoliko puta putovao na front kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom “specijalnom vojnom operacijom” u Ukrajini.

Mariupolj se nalazi u regiji Donjeck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Donjeck, zajedno s Luganskom, čini većinu industrijalizovanog dijela Ukrajine.

Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog štaba Valerija Gerasimova koji je zadužen za rat Moskve u Ukrajini.

loading...
loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com