RADOVANIĆ: Potpisivanjem Temeljnog ugovora između CG i SPC arhivirano je važno pitanje koje je opterećivalo društvo

Potpisivanjem Temeljnog ugovora između Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve arhivirano je važno pitanje koje je opterećivalo crnogorsko društvo, pa su se stekli uslovi da se okrenemo ekonomskim temama, ocijenio je za TVCG generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić.

Radovanić kaže da olakšanje zbog toga osjećaju i pojedini istaknuti funkcioneri Demokratske partrije socijalista i ocjenjuje da možda na sjednici 19. avgusta, kada se bude raspravljalo o inicijativi o izglasavanje nepovjerenja Vladi, poslanički klub DPS-a možda neće biti jedinstven.

“Vjerujte da i sami istaknuti funkcioneri DPS osjećaju olakašanje što je Temeljni ugovor potpisan i ne isključujem mogućnost da na sjednici 19.avgusta ne bude jedinstva u poslaničkom klubu te stranke o pitanju nepovjerenja Vladi”, naveo je Radovanić.

Funkcioner URA rekao je da je dobro što je pitanje Temeljnog ugovora sada arhivirano, i što je došlo vrijeme da se fokus političke javnosti usmjeri prema životnim temama.

On je naveo da su uvijek sprmeni na dijalog, te da svi koji žele da razgovaraju sa URA imaju otvorena vrata. Osvrćući se na odnos sa Demokratskom Crnom Gorom, on je naglasio da je između te dvije stranke bilo teških riječi, ali naglašava da treba razgivarati uvijek kada su u pitanju državni interesi Crne Gore.

“Mi ih nećemo sada zvati, vidjećemo šta će biti 19.avgusta na sjednici, ali i 16.avgusta”, rekao je Radovanić.

On je naglasio da je važno da sprovesti reformu pravosuđa i ostvariti imenovanja koja EU traži od Crne Gore da bi se iskoristila šansa koja se ukazala na putu ka punopravnom članstvu.

Radovanić kaže da je očigledno da dio političkih struktura koristi priču o Temeljnom ugovoru da destabilizuju vlast, i time okrenu Crnu Goru dalje od Evropske unije.

Govoreći o tome da li su svi u GP URA bili da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC, on je kazao da je na svim sjednicama data podrška premijeru Dritanu Abazoviću da se to pitanje skloni sa dnevnog reda. Naglasio je da ponekad bilo različitih mišljenja, ali da je na kraju gotovio jednosglasno premijer podržan da se to pitanje skloni sa dnevnog reda.

“Zabrinuo bih se kad bi u GP URA vladalo jednoumlje”, naglasio je Radovanić.

On je kazao da se URA, kada je u pitanju politika imenovanja kadrova “po dubini”, uvijek zalaže za stručnost i znanje, a ne za partijske ili političke knjižice.

“Nisam zadovoljan svim imenovanjima”, podvukao je Radovanić.

On je naglasio da je stvoren ambijent da se rješavaju stvari u pravosuđu, posebno nakon izbora Sudskog savjeta treba brzo riješiti i pitanje izbora ustavnih sudija.

“Ako se svaki politički subjekt bude držao onoga što javno poručuje, onda će svima evropska agenda i obaveze koje proizilaze iz procesa evropskih integracija biti na prvom mjestu, i imaćemo potrebna imenovanja”, rekao je Radovanić.

Kako je rekao, ekstremističko-mrziteljske politike, koje imaju za cilj da svađaju narod Crne Gore, doživjeće poraz na predstojećim lokalnim izborima.

“Veliko finale poraza takvih politika biće parlamentarni izbori, kad god oni da budu održani”, rekao je Radovanić.

On je kazao da se međunarodna zajednica nije bavila pitanjem Temeljnog ugovora, jer, kao što je i premijer rekao, na nivou EU nema komesara za religijska pitanja.

“U stalnoj sam komunikaciji sa predstavnicima međunarodne zajednice, to se posmatra kao unutrašnje pitanje koje je potrebno zatvoriti, kako bi se moglo ići dalje u rješavanje drugih izazova”, naveo je Radovanić.

On je izrazio nadu da će zakon o porijeklu imovine, odnosno antimafijaški zakon, biti usvojen jednoglasno u parlamentu.

(Rtcg)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com