RADULOVIĆ U NJUJORKU: Multilateralizam je neprocjenjiv u jačanju međunarodnog jedinstva i solidarnosti

Tokom istorije dogodi se vrijeme kada je multilateralizam na ispitu, kao što je to trenutno slučaj. Ipak, ja ne sumnjam da mi imamo potencijal da preokrenemo situaciju u našu korist, istakao je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović učestvujući danas na Ministarskom sastanku Alijanse za multilateralizam koja se održava na marginama ovogodišnjeg zasijedanja Generalne skupštine UN.

Na konferenciji koju su otvorili ministri vanjskih poslova Njemačke i Francuske Heiko Mas i Žan-Iv Le Drijan, šef crnogorske diplomatije potvrdio je da Crna Gora pruža jasnu podršku vrijednostima i ciljevima koje promoviše Alijansa, ocjenivši da su oni neprocjenjivo sredstvo za jačanje međunarodnog jedinstva i solidarnosti, te da zdravstvena kriza, koja je produbila već postojeće konflikte, zapravo predstavlja jasno upozorenje da se u multilateralizam mora ulagati više nego ikada prije, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

„Aktuelna pandemija dovela je i do ozbiljnih kršenja ljudskih prava širom svijeta, pogotovo među najranjivim grupama – ženama i djevojčicama“, naveo je Radulović, rekavši da borba protiv krize i prateći oporavak moraju biti pravični, jednaki i održivi, te da potpuna implementacija Agende Pariškog klimatskog sporazuma i međunarodnih standarda o ljudskim pravima imaju veliki značaj za stvaranje svijeta adekvatno pripremljenog za buduće sistemske izazove.Šef crnogorske diplomatije je takođe učestvovao na Konferenciji država potpisnica Ugovora za sveobuhvatnu zabranu nuklearnog testiranja (CTBT), koji je usvojen od strane GSUN-a 1996. godine, ali koji još uvijek čeka ratifikaciju osam država.

„25. godišnjica prilika je da ponovimo da ovaj Ugovor ima suštinsku ulogu u procesu nuklearnog razoružanja na globalnom nivou, a ujedno je i podsjetnik da će bez trajnog i pravno obavezujućeg stupanja na snagu, mir i stabilnost biti u opasnosti“, rekao je ministar potvrdivši predanost Crne Gore ciljevima ovog dokumenta.

Tokom boravka u Njujorku šef crnogorske diplomatije sastao se i sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Peterom Sijartom. Tom prilikom potvrđena je odlična bilateralna saradnja i potpisan Memorandum o razumijevanju između diplomatskih akademija dvije zemlje. Razgovarajući o nacionalnim naporima u prevazilaženju izazova pandemije, šef crnogorske diplomatije zahvalio je na donaciji 200 hiljada vakcina u julu. Na sastanku je apostrofiran značaj o daljoj uzajamnoj podršci u multilateralnim forumima.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com