Radulović uvjeren da ćemo ljetnju sezonu dočekati kao “korona-fri” destinacija

“Nećemo potpuno iskorijeniti koronavirus, ali imaćemo pod nadzorom neka mala žarišta, što znači da turisti mogu doći iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Rusije i biće sigurni i zdravi u našoj zemlji i potpuno slobodno će moći da uživaju u svom odmoru“, smatra Radulović

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović uvjeren je da će Crna Gora kao “korona-fri” destinacija dočekati ljetnju turističku sezonu.

On je u razgovoru za Euronjuz ocijenio da su prošlogodišnje mjere u borbi protiv koronavirusa bile previše drastične i da to je desetkovalo turističku industriju, koja čini 25 odsto bruto društvenog proizvoda Crne Gore.

“Zatvorili su cijelu zemlju. Niko nije mogao da uđe ili izađe. To nam je srušilo ekonomiju”, rekao je on.

Radulović smatra da bi uz aktivnu kampanju vakcinacije u narednim nedjeljama Crna Gora mogla da bude „korona-fri“ prije početka ljetnje sezone.

“Iako će zemlja još morati da se bori protiv virusa, turistička područja mogu biti zaštićena, kako bi se omogućilo turistima da je posjete”, kazao je Radulović za Euronjuz.

“Nećemo potpuno iskorijeniti koronavirus, ali imaćemo pod nadzorom neka mala žarišta, što znači da turisti mogu doći iz Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Rusije i biće sigurni i zdravi u našoj zemlji i potpuno slobodno će moći da uživaju u svom odmoru“, smatra Radulović.

Crna Gora je zatvorila svoje granice za turiste u martu 2020. godine, nakon što je otkriven prvi slučaj COVID-19, što je nanijelo udarac ekonomiji. Dolasci turista tokom prošle godine su opali za skoro 80 odsto.

Turisti su mogli da uđu u Crnu Goru samo uz negativan PCR test ili da odu u dvonedjeljni karantin ukoliko taj test nisu posjedovali. Od januara ove godine je nova Vlada ukinula taj zahtjev i time postala jedna od samo nekoliko zemalja širom svijeta koje su dozvolile neograničena putovanja tokom pandemije COVID-19.

Radulović je rekao Euronjuz-u da Crna Gora tek treba da primi jednu dozu COVID-19 vakcine, uprkos zahtjevima zvaničnicima EU. On krivi bivšu Vladu, koja između avgusta i decembra “nije ni prstom maknula” u pokušaju da osigura zalihe.

“U državi ima 600.000 ljudi, što je za EU ​​ništa. Treba nam nekoliko hiljada vakcina – pet hiljada, deset hiljada – samo da bismo započeli vakcinaciju najugroženijih djelova društva i medicinskih radnika koji su iscrpljeni u borbi protiv koronavirusa”, kazao je on.

Dodao je i da se Crna Gora okrenula pregovorima sa kineskim kompanijama povodom kupovine vakcine protiv koronavirusa. Kazao je da su se na to odlučili “usljed nedostatka podrške EU” , jer stanovništvo mora da se zaštiti.

“Shvatam da postoji ogromna nestašica na globalnom nivou. Mislim da su 172 zemlje u redu za čekanje vakcine”, kaže Radulović za Euronjuz.

Euronjuz je podsjetio da od danas ulazak iz Velike Britanije u Crnu Goru nije moguć bez negativnog PCR testa.

Radulović je u razgovoru za Euronjuz ponovio da će Crna Gora zadržati svoj spoljnopolitički kurs.

“80 odsto naše populacije reklo je da želi da bude član EU. Nastavićemo da težimo svojoj budućnosti u EU, gdje naši građani žele da budu”, kazao je on.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button