RAIČEVIĆ: Cilj svih nas je da se stablo Stare masline oporavi, učinićemo sve što stručna komisija naloži - Volim Podgoricu

RAIČEVIĆ: Cilj svih nas je da se stablo Stare masline oporavi, učinićemo sve što stručna komisija naloži

imamo podzemne vode a Opština to nije mogla da pretpostavi, ta podzemna voda je u jednom trenutku našla svoj put do stare masline.”, kazao je on.

Kako je istakao, prema zvaničnom izvještaju u prvoj polovini 2023. Kulturni centar je je primijetio promjene na staroj maslini, a već u sedmom mjesecu 2023. godine tim Biotehničkog fakulteta je dostavio izvještaj Opštini Bar kakva je situacija na terenu.

“Formirana je komisija koja je dvanaestog mjeseca 2023. godine dala premjer radova i oni su nakon pet dana započeti. Napomenuo bih da je drenaža već bila tamo, ali očigledno nedovoljna za toliku količinu vode. Volio bih da malo smanjimo dramatizaciju i da se konačno bavimo ovom problematikom, ne da bi pomogli svojoj partiji, nego uradili nešto korisno za staru maslinu. Ona nije “okovana”, da jeste za ovih 20 godina ta problematika bi bila vidna.Da zaključim, kameni prsten nema veze sa ugroženošću problem je podzemna voda. Interesovao sam se, pošao sam do tamo, pogledao sam, razgovarao sam sa izvođačima radova, predstavnicima izvršne vlasti i došao do ovih zaključaka o kojima danas govorim”, poručio je on.

Odbornica Marija Markoč je ovom prilikom iznijela zaključke iz njene pisane ekspertize koja sadrži nalaz i  mišljenje o trenutnom stanju Stare masline.

“Prilikom uzokrvanja zemljišta na četiri lokacije u neposrednoj blizini Stare masline na Mirovici ukazala sam na nepovoljan sastav zemljišta, preovladavaju sitne čestice tipa praha ili gline koje ukazuju na pretjerano zadržavanje vode, nedovoljnu propusnost i nedovoljnu rastresitost zemljišta. Sve navedeno je u potpunosti suprotnosti sa povoljnim uslovima zemljišta masline i može dovesti do gušenja korijenovog sistema,” kazala je Markoč.

Odbornica je istakla da bi se stoga agrotehničke mjere trebale sprovoditi na osnovu prethodno sprovedenih analiza i preporuka sertifikovanih institucija, te je navela hitnost u postupanju.

“Zdravstveno stanje stabla Stare masline na Mirovici je alarmantno i neophodno je sprovesti analize zemljišnog i biljnog materijala, a shodno rezultatima istih primijeniti adekvatne meliorativne mjere. Predložila sam utvrđivanje kvaliteta i kategorizacije površinske vode koja se može uzorkovati iz drenažnih kanala, kao i nivoa i kvaliteta podzemne vode što je od presudne važnosti u ovom predmetu. Predložila sam angažovanje neke od kompetentnih crnogorskih kompanija za izvođenje drenažnih-hidrotehničkih radova, ali i za razbijanje pokorice, rastresanje i aeraciju zemljišta,” objasnila je Markoč.

Sekretar Sekretarijata za komunalne poslove i saobraćaj, Milo Markoč podsjetio je Kulturni centar kada je uočio određene promjene u konsultaciji sa Sekretarijatom pozvao Biotehnički fakultet da uradi izvještaj o stanju Stare masline.

Nalaz i  stručno mišljenje Biotehničkog fakulteta je u globalu da višak vode zagušuje korijenov sistem i da je višak vode glavni problem, jer smanjuje količinu kiseonika i samim tim sprječava normalnu funkciju korijena. Sam Biotehnički fakultet je u tom izvještaju predložio tri vrste drenaže – izgradnja malih kanala, podzemna drenaža i korišćenje drenažnih sojeva. Prije nego što se donesu odluke o uklanjanju amfiteatra potrebno je napraviti detaljnu analizu troškova, koristi i potencijalnih rizika. Mislim da nema tog u Opštini Bar i tog Baranina koji bi imao nešto protiv da se nešto ukloni, ako neko s naučne strane kaže da to smeta optimalnom rastu i stanju Stare masline,” kazao Markoč.

Predsjednik Opštine, Dušan Raičević je ovom prilikom takođe ukazao da ne postoji dilema ko je trenutno zadužen za održavanjem Stare masline.

“U decembru mjesecu smo, shodno odgovarajućoj skupštinskoj procedure u kojoj je učestvovala i opozicija smo definisali neophodnost formiranja novog Opštinskog tijela Kuća maslina koje će upravljati sagrađenim objektom u Starom Baru. Već u narednim mjesecima će ovo preduzeće u punom kapacitetu početi da funkcioniše, a naša je tendencija i želja da to novoformirano preduzeće u kojem će biti angažovani stručni ljudi iz ove oblasti preuzmu brigu o staroj maslini i u kontinuitetu voditi brigu o njoj,” podvukao je Raičević.

Predsjednik Skupštine Opštine Bar, Branislav Nenezić je na kraju sjednice predložio zaključak da se delegira Savjet za zaštitu životne sredine Skupštine Opštine da prati radove i da izvijesti Skupštinu u što skorijem roku. Zaključak na prijedlog predsjednika Nenezića jednoglasno je usvojen.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com