Raščanin Radičević: Zaustaviti nasilje nad ženama u politici, pozdravljam potpisivanje Kodeksa za fer izbornu kampanju - Volim Podgoricu

Raščanin Radičević: Zaustaviti nasilje nad ženama u politici, pozdravljam potpisivanje Kodeksa za fer izbornu kampanju

Rodno zasnovan govor mržnje i nasilje nad ženama u politici mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, da se kandiduju i osvoje političku poziciju, kazala je predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata (SD) i kandidatkinja liste “Zajedno za budućnost koja ti pripada – Danijel Živković” Ivana Raščanin Radičević.

Ona je poručila da se preko polovine žena od ukupnog broja stanovnika u Crnoj Gori, ne smije svesti na statistiku kad se dođe do procesa odlučivanja.

“Jer će one dati ključni doprinos u normalizaciji javnog diskursa i političkih prilika u Crnoj Gori”, dodala je.

Raščanin Radičević je pozdravila jučerašnje potpisivanje Kodeksa za fer i demokratsku izbornu kampanju.

“Time su se predstavnici političkih partija obavezali na nenasilnu komunikaciju i promovisanje prava građana da glasaju slobodno. Ovo posebno uzevši u obzir da je značajan broj slučajeva verbalnog, ali i drugog nasilja, usmjeren upravo na žene”, navela je.

Rodno zasnovan govor mržnje i nasilje nad ženama u politici, smatra Raščanin Radičević, mogu obeshrabriti žene da se politički aktiviraju, kandiduju i osvoje političku poziciju.

“Seksistički i mizogini komentari imaju za cilj da diskredituju one žene u javnom prostoru koje afirmišu i zastupaju vrijednosti participativne demokratije, a na taj način može se potpuno uzdrmati temeljna vrijednost demokratskog procesa”, kazala je.

Prema njenim riječima, mnoge političarke su u prethodnom periodu bile izložene, kako ona kaže, “brutalnom” govoru mržnje u javnom prostoru.

“Ne smijemo ćutati na seksizam, mizoginiju i nasilje. Moramo reći Stop govoru mržnje”, poručila je Raščanin Radičević.

Dodala je i da je jedino kroz jednako učešće žena i muškaraca u izbornim procesima moguće ostvariti transformaciju “duboko ukorijenjenih patrijahalnih rodnih odnosa”.

“33 odsto žena među kandidatima Socijaldemokrata na listi “Zajedno”, kao i žene na svim ključnim mjestima u našoj partiji, pokazatelj su da mi ne pričamo nego sprovodimo. Žene su uvijek bile one koje imaju viziju, koje su sposobne, koje su svojom snagom i ambicijama radile i gradile Crnu Goru. Danas u U Crnoj Gori imamo preko 51% žena, koje nisu i ne smiju biti brojka, one su snaga i njihov uticaj je značajan za donošenje odluka”, zaključila je Raščanin Radičević.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com