Razmatrane mogućnosti jačanja saradnje sa univerzitetima Sjedinjenih Američkih Država

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović sastao se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država Nj.E. Džudi Rajzing Rajnke  sa kojom je razgovarao o postojećoj saradnji, i mogućnostima za njeno proširenje, na polju nauke, istraživanja i obrazovanja sa američkim visokoškolskim institucijama.

Rektor Božović je zajedno sa prorekotoricom za nauku prof. dr Irenom Orović i prorektoricom za internacionaliazciju prof. dr Sanjom Peković predstavio Univerzitet Crne Gore, čija je akademska zajednica usmjerena na jačanje i razvoj profila Univerziteta Crne Gore kao međunarodno priznatog i atraktivnog centra znanja i istraživanja.

Predstavljeni su i dalji strateški koraci Univerziteta ka internacionalizaciji, a koji se odnose na nastavne aktivnosti,  istraživanja, mobilnosti studenata i osoblja, i međunarodno pozicioniranje.

Ukazano je da se naučnici UCG različitih oblasti udružuju u timove i apliciraju sa projektima kroz različite međunarodne fondove, te da su okrenuti ka saradnji sa istraživačima sa međunarodnih adresa u zajedničkim istraživanjima i objavi radova.

Pored programa razmjene, ono što u budućnosti može biti prostor za dalju dvosmjernu saradnju i sa američkim univerzitetima, jesu dvije ljetnje škole UCG na engleskom jeziku, na temu kulturnog nasljeđa i pomorskih i zelenih inovacija, a koje su u procesu akreditacije.

Amabasadorka Rajnke je ukazala na važnost programa razmjene u uspostavljanu dubljih veza između dvije zemlje, a među kojima su, na univerzitetskom nivou, Global UGRAD stipendije, Fulbrajt programi za američke i stipendiste iz Crne Gore, kao i English Language Fellow Program, te popularni Summer Work and Travel program itd.

Američka amabasadorka Rajnke je ukazala spremnost i otvorenost za definisanje ključnih oblasti u kojima Ambasada SAD-a može posredovati i biti spona izgradnje snažnijih veza, kroz bliže upoznavanje sa potrebama Univerziteta Crne Gore.

Rektor UCG prof. dr Božović je iskazao zahvalnost na interesovanju i ukazao da su vrata Univerziteta Crne Gore otvorena za svaku inicijativu.

Sastanku su danas, iz Ambasade SAD-a, takođe prisustvovali i šefica Odjeljenja za medije,kulturu i obrazovanje Nikol Galager i saradnica na obrazovnim programima Jelena Vojnić.

loading...

2 komentara

  1. This particular is really a good internet site. Excellent fresh interface and nice informative weblogs. I is going to be returning soon, thanks for the excellent blog. Whilst these types of possess a straps to keep child within place even though you’re changing all of them, you need to in no way baby unwatched when the pad just isn’t strapped to something.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com