Saradnici Ane Đukanović uzurpirali parking prostore nevladine organizacije “Biciklo.me”

Javni parking za bicikla, koji su predstavnici organizacije Biciklo.me, postavili na više lokacija u Glavnom gradu bez ranijih obavještenja i dogovora uzurpiran je električnim trotinetima koje korisnici iznajmljiju posredstvom aplikacije e-scooters/ bike sharing.

Riječ je o aplikaciji koju je pokrenula kompanija “HOP Montenegro” doo, koja stoji iza posla sa električnim trotinetima, a čiji je osnivač iz Turske – “HOP Teknoloji Anonim Sirketi” i koja je taj poslovni angažman zaključila sa predstavnicima lokalne uprave, piše portal PRESS.

Članovi organizacije i vlasnici bicikala nezadovoljni su ovakvim odnosom, navode: “ova firma je ladno gotovo sve naše parkinge ubacila u svoju aplikaciju kao mjesta na kojima možete iznajmiti ili ostaviti trotinet”.

I ovaj primjer samo je još jedan u nizu potvrde bahatosti i neprofesionalnosti predstavnika Glavnog grada koji na sve načine pokušavaju da zaštite interese svojih poslovnih partnera na uštrb građana.

Podsjećamo, početkom juna mjeseca Glavni grad je saopštio da je otpočeo “Pilot projekat sa električnim trotinetima “#PGsharing”, Turističke organizacije Podgorica, koji realizuje u saradnji sa kancelarijama Gradskog menadžera i Glavnog gradskog arhitekte i Sekretarijatom za saobraćaj Glavnog grada čime je previđeno 20 stajališta za električne trotinete.

Oni koriste i postojeće parking prostore, koje su predstavnici organizacije Bicikolo.me obnovili i postavili u okviru projekta #Balkaravana 2020.

U Podgorici je, kako navode, za potrebe građana tokom prethodnih devet godina napravljeno preko 50 parkirališta zahvaljujući donatorima među kojima nisu bili organi lokalne uprave.

“Naša parkirališta su uzurpirana i naši korisnici sa pravom negoduju. Mi poklonimo gradu, a oni kupe kajmak. Baš pametno, zar ne?”, navodi se, između ostalog u njihovoj objavi na Facebok stranici.

Podsjećamo, portal PRESS je prije nekoliko dana objavio informaciju o poslovnom dogovoru koji je Glavni grad napravio sa firmom koja je u Centralnom registru privrednih subjekata osnovana 17. maja 2022. godine a čiji je izvršni direktor Jigit Kipman (Yigit Kipman), a ovlašćeni zastupnik Gokalp Ustun (Gokalp Ustun).

Međutim, u dijelu gdje je upisan broj telefona novoosnovane kompanije može se vidjeti mobilni Milje Đuranović, advokatice u advokatskoj kancelariji Ane Đukanović. Radi se o advokatskoj kancelariji, preko koje su investitori iz Turske prikupili traženu dokumentaciju i osnovali kompaniju u Podgorici.

Glavni grad Podgorica, na čijem čelu je gradonačelnik Ivan Vuković, 8. juna ove godine objavio je saopštenje pod nazivom: “PG Sharing: Električni trotineti biće dostupni za iznajmljivanje na 20 lokacija u gradu”.

“Sistem dijeljenja električnih trotineta i bicikala ( e-scooters/ bike sharing) dostupnih za kratkoročno iznajmljivanje je od danas na raspolaganju stanovnicima Podgorice. Sharing Sistem predstavlja alternativno rješenje za mobilnost, te omogućava brzo i praktično kretanje u urbanim sredinama. Urbana mobilnost jedan je od prioriteta Glavnog grada Podgorica i preduslov za niskokarbonsku sredinu.

Kako bi se iznajmio trotinet potrebno je skinuti aplikaciju skeniranjem QR koda, a zatim se registrovati i sačekati verifikaciju.

Vožnja se plaća karticom. Otključavanje trotineta najavljeno je da će da košta 45 centi, a svaki minut osam centi, međutim cijena je navodno za otključavanje povećana na 50 centi, kao i na 10 centi svaki minut.

Za samo sedam dana rada na projektu registrovano je 300 korisnika električnih trotineta u Podgorici.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com