Šef UNICEF-a primio Astra Zeneka vakcinu

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander primio je danas drugu dozu Astra Zeneka vakcine nakon što je u aprilu primio prvu.

„Poštovanjem mjera #DistancaRukeMaska i masovnom imunizacijom izlazimo iz pandemije koronavirusa. Vakcine su bezbjedne i djeluju. Od ključnog je značaja da se svi koji možemo vakcinišemo. Tako štitimo sebe i ljude oko nas. Vakcinišemo se da bi naša djeca mogla da nastave da idu u školu i da bi se ekonomija oporavila, što će dovesti do porasta zaposlenosti i prihoda. Rješenja su jasna i dostupna. Normalno je da imamo pitanja i da, kao za sve drugo što se tiče zdravlja, o njima razgovaramo sa ljekarem“, poručio je Santander.

AstraZeneka vakcina uspješno je prošla kroz rigorozne procedure kontrole Svjetske zdravstvene organizacije, Evropske agencije za ljekove i medicinska sredstva i Regulatorne agencije za ljekove i medicinska sredstva Ujedinjenog Kraljevstva. Preko 17 miliona ljudi do sada je primilo ovu vakcinu u EU i Velikoj Britaniji.

Foto: UNICEF CG-Duško Miljanić

48 000 doza vakcine Astra Zeneka do sada je stiglo u Crnu Goru, zahvaljujući nabavci koju je sprovelo Ministarstvo zdravlja u okviru COVAX mehanizma, globalnog partnerstva sa ciljem da se svima omogući jednak pristup vakcinama protiv COVID-a-19. Vode ga GAVI –  globalni savez za vakcine, SZO i CEPI, dok je UNICEF zadužen za transport vakcina širom svijeta. UNICEF je inače najveći distributer vakcina na svijetu i svake godine vrši isporuku više od dvije milijarde doza vakcina za potrebe rutinske imunizacije širom planete.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button