ŠEHOVIĆ: Dostavljeni materijal nepotpun, ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za emisiju

Materijal koji je Vlada dostavila parlamentu u vezi sa emitovanjem državnih obveznica je nepotpun, jer ne sadrži Informaciju o polaznim osnovama za realizaciju emisije, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokrata (SD) i poslanik u Skupštini, Damir Šehović.

On je kazao da ne samo da je Vlada usvojila Informaciju o rezultatima emisije četiri dana prije nego je istu Ministarstvo finansija poslalo izvršnoj vlasti, nego nije dostavila parlamentu još jedan važan dokument.

On je rekao da se postavlja pitanje zašto poslanicima nije dostavljena pomenuta Informacija i kada je ona koja je dostavljena usvojena na Vladi.

“U tom smislu cijenimo cjelishodnim da se naknadno dopuni dokumentacija Informacijom o polaznim osnovama za realizaciju emisije obveznica koje će biti izdate, odnosno emitovane na međunarodnom tržištu u ovoj ili u narednoj godini, kao i zapisnikom sa sjednice Vlade, kako bismo konačno saznali pravu istinu o datumu usvajanja dostavljenog materijala”, saopštio je Šehović.

Prema njegovim riječima, evidentno je da dokumentacija u koju su imali uvid nedvosmisleno ukazuje da ne odgovara istini nekoliko puta saopštena tvrdnja predsjednika Vlade Zdravka Krivokapića da nijesu imali adekvatnih i relevantnih podataka.

“Informacija dostavljena na zahtjev svih poslaničkih klubova to na najkonkretniji način demantuje. Uostalom, i sam ministar finansija, Milojko Spajić, je potvrdio takvu tvrdnju na konferenciji za novinare, zahvalivši se kolegama iz Ministarstva sa kojima je očigledno, i prije nego je zvanično postao član 42. Vlade, radio na zaduženju”, rekao je Šehović.

On tvrdi da i nakon čitanja dostavljene dokumentacije ostaje nejasno zašto je Krivokapić doveo u zabludu poslanike i cjelokupnu javnost, jer nije nijednom u svojim brojnim medijskim nastupima ukazao na potrebu zaduženja od cijelih 750 miliona eura.

“I dalje ostaje enigma kako se došlo do te cifre, te ko je i na osnovu čega utvrdio da je to potreban, a nedostajući iznos sredstava, koji je obezbijeđen emisijom”, naveo je Šehović.

On je saopštio da sada, kada su dobijene dodatne informacije, nema nikakve dileme da je realizovano zaduženje nepovoljnije u odnosu na ono koje je Crna Gora u prethodnoj emisiji dobila, ali i nepovoljnije od emisije koje su pojedine susjedne zemlje sa istim kreditnim rejtingom realizovale.

“U odnosu na ova i brojna druga pitanja, javnost očekuje detaljne odgovore”, poručio je Šehović.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button