“SIGURNO ĆE BITI NEPRIJATNOSTI” Poljoprivrednici u Italiji i Poljskoj najavili proteste - Volim Podgoricu

“SIGURNO ĆE BITI NEPRIJATNOSTI” Poljoprivrednici u Italiji i Poljskoj najavili proteste

Protesti farmera nezadovoljnih zbog politike Evropske unije i nacionalnih vlada prema poljoprivrednom sektoru biće održani sledeće nedelje u Italiji i Poljskoj, a narednih dana farmeri će se u traktorima okupiti oko Rima.

Blokada neće biti, ali će sigurno biti neprijatnosti. Očekujemo da se pridruže hiljade ljudi iz cijele Italije. Vlada nas ne sluša, a sindikati više ne predstavljaju radnike – rekao je predstavnik farmera Danilo Kalvani za Ansu.

On je dodao da će narednih dana objaviti tačne datume protesta, nakon čega će se demonstracije bez vozila održatati u Rimu.

U Poljskoj generalni štrajk počinje sledećeg petka

Sindikat poljskih poljoprivrednika “Solidarnost” planira generalni štrajk koji počinje sledećeg petka, uz blokadu graničnih prelaza između Poljske i Ukrajine.

Ovim će se poljski poljoprivrednici pridružiti svojim evropskim kolegama koji nedjeljama protestuju protiv uticaja klimatske politike EU na njihov sektor i uvoza jeftinih ukrajinskih proizvoda kao vid pomoći ratnim naporima te zemlje.

Žalbe farmera širom Evrope uključuju evropska zelena pravila, poreze, rastuće troškove i nepravednu konkurenciju sa stranih tržišta, piše Rojters.

-Naše strpljenje je ponestalo. Stav Brisela neprihvatljiv je za našu zajednicu poljoprivrednika. Pored toga, pasivnost poljskih vlasti i deklaracija o saradnji sa Evropskom komisijom u vezi sa uvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Ukrajine ne ostavljaju nam drugog izbora osim da proglasimo generalni štrajk – saopštio je poljski sindikat u četvrtak.

Ranije danas, francuski poljoprivrednici počeli su da uklanjaju blokade auto-puteva oko Pariza, nakon obećanja Vlade da će uvesti mjere podrške, javili su francuski mediji.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je u četvrtak da će država ovog leta izdvojiti 150 miliona evra za podršku poljoprivrednicima, poslije čega su dva velika sindikata poljoprivrednika najavila ukidanje blokada na putevima, ali su upozorili da će ponoviti proteste ako Vlada ne ispuni svoja obećanja.

Poljoprivrednici u Francuskoj traže priznavanje značaja njihove profesije i osuđuju poljoprivrednu politiku vlasti, za koju kažu da ih čini nekonkurentnim.

Oni se posebno protive uvozu poljoprivrednih proizvoda, ograničenju korišćenja vode za navodnjavanje, poskupljenju dizel goriva, kao i restriktivnim merama zaštite životne sredine i rastućem finansijskom opterećenju.

U četvrtak u Briselu je oko 1.000 farmera na traktorima blokiralo nekoliko centralnih ulica i poljoprivrednici, koji su stigli iz cijele Evrope da protestuju protiv Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i Zelenog dogovora, a posebno iz Italije, blokirali su Luksemburški trg ispred Evropskog parlamenta i podmetnuli nekoliko požara drvima i gumama, prenosi Ansa.

Konvoj farmera na traktorima zaputio se ka sjedištu EU u Briselu, u cilju da predstave svoje žalbe vezane za previsoke cijene, pravila i birokratiju liderima bloka na samitu koji je bio predviđen za diskusiju oko slanja pomoći Ukrajini.

Protesti u evropskim zemljama imali su neposredan uticaj, te je Evropska komisija u sredu objavila planove da zaštiti poljoprivrednike od jeftinog izvoza iz Ukrajine tokom rata i dozvoli farmerima da koriste dio zemlje koja je bila prinuđena da leži na ugaru iz ekoloških razloga.

Planove treba da odobre 27 država članica bloka i Evropski parlament, ali oni predstavljaju simboličan ustupak evropskim poljoprivrednicima.

-Samo bih želio da ih uvjerim da činimo sve što je u našoj moći da saslušamo njihovu zabrinutost. Mislim da se trenutno bavimo važnim temama za njih – rekao je tom prilikom potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com