SJUTRA IZRICANJE PRESUDE BUDIMIRU I MARINI KRSTOVIĆ: Optuženi za šverc 1.200 kg kokaina skrivenog u bananama

Pred podgoričkim Višim sudom, sudija Vesna Kovačević izreći će sjutra presudu za Budimira i Marinu Krstović. Njima se sudilo zbog 1,200 kilograma kokaina  koji je bio sakriven među bananama koje su poručene za njihovu firmu.

Podsjećamo, advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom završnih riječi naveli da je “jedina opcija oslobađajuća presuda”. Tužiteljka Tanja Božović je u svojim završnim riječima navela da ostaje pri tvrdnjama da su optuženi počinili krivično djelo za koje se terete. Ona je predložila da sud osumnjičene proglasi krivima i ostavila sudu na ocjenu kolika kazna treba da bude.

Tužiteljka se, podsjećamo između ostalog, pozivala na komunikaciju koja je sporvedena kao dokaz, navodeći da se u tome vidi da su Budimir i Marina sa dobavljačem i Ekvadora radili oko droge. Božović je navela da je stav tužilaštva da su oni radili s umišljajem i da je odbrana iskonstruisana kako bi izbjegli krivičnu odgovornost.

Odbrana je tokom završnih riječi ukazala, između ostalog, na saradnju Budimira i Marine Krstović od samog početka  sprovođenja akcije od strane policije. Podsjetili su i da je Marina prošla poligraf i da se njen otac Budimir sam vratio iz Beograda kada je čuo u medije šta se događa u njegovom magacinu. Advokati su, tokom ovog sudskog procesa, sudiji Vesni Kovačević više puta predočili da je Ustavni sud donio dvije odluke i uvažio njihove žalbe na pritvor Krstovićima. Viši sud nije reagovao na osnovu tih odluka i Marina i Budimir Krstović će na izricanje presude doći sprovedeni iz spuškog UIKS-a.

Advokati Dragoljub Đukanović, Bojana Franović i Stefan Jovanović su tokom cijelog postupka ukazivali na “nepravilnosti i nekorektno postupanje Višeg državnog tužilaštva”. Kao primjer za to navodili su, između ostalog, odbijanje sprovođenja dokaza koji idu u prilog optuženima, vršenje pretresa frime bez znanja suda u toku sudskog postupka, neispravljanje pogrešnog prevoda i ako je odbrana tužilaštvu ukazivala na to i koji je jedan od “ključnih dokaza”.

Advokati su stava da se njihova trvdnja, o nekorektnom postupanju VDT-a prema Ksrtovićima, obistinila baš time kada se pred sudom utvrdilo da je taj prevod, za koji je odbrana od samog početka tvrdila da je pogrešan, netačan.  Podsjećamo, nakon toga prevod je od strane suda izdvojen kao nevaljan dokaz i odrađen je novi od strane novog sudskog tumača. Odbrana je ukazala da je tumač, koji je priznao da je pogrešno preveo tekst, prevodio i onaj za koji nije bio zadužen a na to sve je odbrana ukazivala. Pred sudom se ispostavilo i da je tumač dodao rečenicu koja je sve vrijeme bila kao pravni osnov sumnje na osnovu koje je VDT trvdilo da su Krstovići povezani sa dorogom.

Advokati su tokom cijelog sudskog postupka tvrdili da je sud primoran da u toku sudskog procesa vodi istragu jer tužilaštvo nije odradilo svoj posao.

Takođe, naglašavali su da se u ovom postupku radi o ” trčanju za jeftinim političkim poenima”. Ukazali su više puta da droga nije pronađena u magacin Budimira Krstovića već da su je strane službe otkrile na moru. Naglasili su da naši istražni organi, policija i Više državno tužilaštvo nisu “smjeli da saopšte stranim partnerima da nemaju osumnjičenog za predmetni tovar droge pa su morali nekog da uhapse a taj neko je Budimir i Marina Krstović”.

Budimir Krstović je više puta, baš kao i Marina, ukazao na njihovu saradnju sa istražnim organima. On je u obraćanju sudu tokom postupka pominjao i premijera Dritana Abazovića za kojeg tvrdi da je jedan od onih koji je njemu i njegovoj ćerki ovo smjestio.

Budimir i Marina Krstović uhapšeni su nakon što je policija u njihovom magacinu, u zetskom selu Mojanovići nadomak Podgorice, 24. avgusta prošle godine pronašla  1.200 kilograma kokaina. Marina i Budimir Krstović su pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa sa pronađenom drogom.

Banane koje je naručila Marina Krstović za firmu „San Francisko“ u vlasništvu su njenog oca Budimira su utovarene na MSC „Katya“, koji je iz Luke Bolivar krenuo prema Panami. Za sada nije poznato da li su kontejneri sa bananama iz Paname nastavili transport brodom „Katya“ prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Brod „Charlotte“ je iz Luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do Luke Bar.

(Izvor: dan.co.me)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com