Sjutra je Dan srpskog jedinstva, Vučić pozvao sve Srbe u svijetu da okače srpske TROBOJKE

Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obilježava se sjutra, 15. septembra u Srbiji i Republici Srpskoj.

Datum 15. septembar je izabran jer je tog dana 1918. godine u Prvom svjetskom ratu probijen Solunski front. U povodu ovog praznika, prošle godine su institucije i javni objekti u Republici Srpskoj i Srbiji bili okićeni zastavama, a emitovane su himne i održane svečane akademije.

Ove godine praznik se obilježava manifestacijama na više mjesta u Beogradu, a predsjednik Srbije pozvao je prije par dana sve Srbe u svijetu da na ovaj dan okače srpske zastave.

Ovo je hrvatski predsjednik Zoran Milanović komentarisao riječima: “Besposlen pop i jariće krsti”, rekavši da na to “ne treba ni reagovati”.

“Na to se očekuje valjda da svako od nas reagira nekakvom svojom ekvivalentnom mjerom, i onda imamo nešto na čemu Vučić živi već 20-30 godina”, dodao je Milanović.

Kad je riječ o Srbima u Hrvatskoj, Milanović je kazao da “ljudi sami procijene koji su pravi motivi tog poziva”, prenosi Slobodna Evropa.

U Srbiji zastava obavezna

Na pojedinim stambenim zgradama u Beogradu već je okačena srpska trobojka, pa se postavlja pitanje da li je riječ o slobodnoj volji stanara da ukrase svoje stambene jedince za praznik ili o zakonskoj obavezi koju su dužni da ispoštuju?

Kako za Telegraf.rs objašnjava profesionalni upravnik zgrade Ljubiša Banovački, od ove godine, zakon nalaže obavezno kačenje zastave na svakoj zgradi. 

Međutim, ovu odluku, kako se vidi sa ulica srpske prestonice, nisu baš svi ispoštovali.

“Od ove godine postavljanje zastava na Dan nacionalne zastave je zakonska obaveza. Međutim, to je za sada prošlo samo kao informacija. Prvo, mnogi i nisu upoznati sa odlukom. Drugo, nemaju sve zgrade nosače i dovoljan broj zastava”, objašnjava Banovački.

Kako kaže, na informisanju o ovoj zakonskoj obavezi se radi, a o nabavci nosača i nacionalnog obeležja odlučiće stambena zajednica.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com