SJUTRA SU SVETI VRAČI: Vjeruje se da ova molitva izgovorena na praznik iscjeljuje bolesne i čuva zdravlje svima nama

Srpska pravoslavna crkva i hrišćani 14. novembra proslavljaju praznik posvećen Kozmi i Damjanu, u narodu su poznatiji kao Sveti Vrači ili Vračevi.

Kozma i Damjan ili Sveti Vrači su u narodu veoma cijenjeni, jer se vjeruje da pomažu u izliječenju. Oni su svoj dar da liječe nesebično dijelili sa ljudima, pomažući kome god je trebalo, dok za to nikad nisu uzimali novac. Zbog toga su ih ljudi zvali i “bezsrebrenici”.

Smatra se da ovaj dan nije dobro raditi teške fizičke poslove, a najviše treba da se čuvaju oni koji rade na velikim visinama! Po predanju, ovaj dan se slavi i kao zaštita od groma, pa kažu da ne valja izlaziti iz kuće bez prijeke potrebe.

Kako su Kozma i Damjan celog života isceljivali bolesne, vlada verovanje da na današnji dan treba izgovoriti molitvu za ozdravljenje.

Ovu molitvu trebalo bi čitati počev od današnjeg dana, 40 dana za redom, i bićete zdravi onoliko koliko vjerujete da vam to može pomoći.

Molitva glasi ovako:

“K vama, sveti besrebrenici i čudotvorci Kozmo i Damjane, kao brzim pomoćnicima i toplim molitvenicima za spasenje naše, koljena preklonivši, pritičemo i, klanjajući se, usrdno vapimo: ne prezrite moljenja nas grešnih i nemoćnih, koji smo u mnoga bezakonja zapali i svakoga dana i časa sagrešujemo. Umolite Gospoda da nama, nedostojnim slugama Svojim, podari velika i obilna milosrđa Svoja. Izbavite nas od svake patnje i bolesti, jer ste od Gospoda i Spasa našega Isusa Hrista primili izobilnu blagodat iscjeljenja, radi čvrste vjere, besplatnog liječenja i mučeničke končine vaše. Uslišite nas koji se molimo i bogougodnim posredništvom vašim izmolite kod Hrista Boga pravoslavnim upraviteljima zdravlje, blagostanje, spasenje, pobjedu nad neprijateljima i blagoslov Božji.

Opet se klanjajući, usrdno molimo da nam od Gospoda isprosite sve što je od koristi u ovom privremenom životu, a posebno što je potrebno za vječno spasenje, da se udostojimo da molitvama vašim dobijemo hrišćanski kraj, bez bolesti, nepostidan, miran, i da se izbavimo od prevara đavolskih i vječnih muka, da nasljednici bezgraničnog i blaženog Carstva Nebeskog budemo. A vi, ugodnici Božji, ne prestajte da se molite za one koji vam sa vjerom pristupaju; čak i ako, po mnoštvu grijehova svojih, nismo dostojni milosrđa vašeg, budući istinski podražavaoci čovjekoljublja Božjeg, učinite da donesemo rod dostojan pokajanja i u vječni pokoj stignemo, hvaleći i blagosiljajući divnog u svetima Svojim Gospoda i Boga i Spasa našega Isusa Hrista i Prečistu Majku Njegovu, i vašu toplu zaštitu, sada i uvijek i u vjekove vjekova. Amin.”

Praznik Vrači ne spada u red crvenih slova, ali se izuzetno poštuje u narodu.

 

 

 

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com