SKANDAL U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Zelenski počeo da priča, a poslanici ustali i napustili sjednicu - Volim Podgoricu

SKANDAL U AUSTRIJSKOM PARLAMENTU: Zelenski počeo da priča, a poslanici ustali i napustili sjednicu

Austrijski zastupnici krajnje desnice napustili su sjednicu donjeg doma parlamenta u četvrtak tokom virtuelnog obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, navodeći da je to “kršenje” statusa neutralnosti Austrije.

Članovi Slobodarske partije Austrije (FPO) napustili su svoja mjesta kada je Zelenski započeo svoje video obraćanje, ostavljajući male kartice na svojim stolovima s logom stranke i porukom na kojoj je pisalo “prostor za mir”, prenosi ORF.

U video poruci na svom Tviter nalogu u četvrtak, stranka je rekla: “Da neutralnosti, ne ratnom huškanju”. FPO je nekoliko dana ranije upozorio da će organizovati neki oblik protesta protiv virtuelnog obraćanja ukrajinskog predsjednika austrijskom parlamentu.

“Tužno je što je FPO jedina stranka u parlamentu koja našu vječnu neutralnost shvata ozbiljno, čime se zalaže i za mir“, rekao je lider FPO Herbert Kickl u izjavi u utorak. On je takođe okrivio austrijsku vladu i druge opozicione stranke za pokazivanje “jednostrane podrške ratnoj stranci”.

U svom obraćanju, Zelenski je zahvalio Austriji na humanitarnoj pomoći i pomoći u projektima, poput čišćenja mina, dodajući da je “važno ne biti moralno neutralan prema zlu”. Austrija nije dio NATO-a i ne isporučuje oružje Ukrajini. Međutim, Ukrajini je pružila humanitarnu pomoć i šljemove i zaštitne prsluke za civilnu upotrebu.

Austrijski kancelar Karl Nehmer je prošle nedelje na Tviteru naglasio status neutralnosti svoje zemlje i rekao da, iako je njegova zemlja vojno neutralna, “razumijemo da moramo pomoći tamo gdje se dešavaju nepravda i ratni zločini”.

FPO je u prošlosti održavao bliske veze sa Rusijom, a 2016. godine stranka je potpisala sporazum o saradnji sa Jedinstvenom Rusijom, konzervativnom strankom koja ima većinu u ruskom parlamentu. Ruski predsjednik Vladimir Putin je 2018. primećen u Austriji kao gost na vjenčanju Karin Knajsl, članice FPO-a i tadašnje austrijske ministarke spoljnih poslova, prenosi CNN.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com