Skandalozno i nelegalo krčenje puta u NP Prokletije

Gotovo da je nemoguće svjedočiti svim slučajevima devastiranja strogo zaštićenih područja kao što su Nacionalni parkovi u Crnoj Gori u poslednjih trideset godina otkako je Crna Gora proglešena ekološkom državom, saopšteno je iz NVO Ekološko društvo “Breznica”. Iz ove NVO ukazali su na “skandalozno i nelegalno krčenje puta i obaranje 270 stabala u NP „Prokletije“”.

“Ako se sjetimo probijanje puta u NP “Durmitor” u dužini od 11 kilometara i krčenja zaštićenog područja Dragišnjice, zatim kasnije sudsko oslobađanje počinioca i njegovog “nagrađivanja” od strane suda, isplatom u iznosu od 900.000 eura, kao štete koju je pretrpio devastator strogo zaštićenog područja koje, se nalazi pod UNESCO-om strogom zaštitom.

Ako se prisjetimo pustošenja i besomučne sječe na takođe zaštićenom području na Durmitoru, pod izgovorom sanitarne sječe i uz to dodamo požare koji su uništili kanjon Drage, Aluge, Ujač, jedne od poslednjih Evropskih prašuma Crna Poda i druge lokalitete, koji se nalaze u kanjonu rijeke Tare i koji su pod dvostrukom zaštitom UNESCO-ve kulturne i prirodne baštine, onda nije ni čudo da će i skandalozno i nelegalno krčenje puta i obaranje 270 stabala u NP „Prokletije“ proći nekažnjeno”, istakli su u saopštenju.

Foto: NVO Ekološko društvo “Breznica”
Foto: NVO Ekološko društvo “Breznica”

Prema njihovim riječima, više je nego očigledno da nema pomaka kada je u pitanju očuvanje životne sredine u Crnoj Gori.

“Šta više, poslednji u nizu slučajeva u zaštićenim područjima ipak je unikatan, jer ga nadležni državni organi uopšte nisu primijetili. Ako je moguće posjeći 270 stabala i napraviti put u dužini od jednog kilometra u sred zaštićene zone nacionalnog parka, a da to niko ne vidi i ne spriječi, onda se zaista postavlja pitanje šta uopšte možemo da sačuvamo i šta rade oni koje plaćamo novcem građana, da se to ne bi dešavalo”, istakli su u saopštenju.

Masakr stabla u NP „Prokletije“ i odsustvo reakcije nadležnih je, kako kažu, za svaku osudu. Tim prije što, prema njihovim riječima, oni za novac kojim ih mi plaćamo ne rade ništa.

“U kontaktu sa nadležnim inspektorom za šume i lovstvo iz Plava, dobili smo informaciju, da je on izlazio na teren, da je upoznat sa dešavanjem, ali da on ne može da reaguje jer su navodno sva stabla samo izvaljena prilikom proboja novog puta, a da bi on reagovao neophodno je da se ista isijeku i „pomjere“. Mi imamo informaciju od kolega koji su izlazili na lice mjesta da su neka od oborenih stabala ipak sječena i uklanjanja”, dodaju u saopštenju.

Oni su pozvali nadležne da pod hitno označe odgovorne i privedu ih pravdi.

“Šteta koja je napravljena u zaštićenim zonama nije prva, i sve dosadašnje pričinjene stete na sličan ili isti način, su neprocjenjive i nenadoknadive, pa se praksi nemiješanja u svoj posao mora stati na kraj i bar ovoga puta neko mora odgovarati za ovakva dešavanja”, zaključili su iz NVO Ekološko društvo “Breznica”.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com