Školska godina počinje uz štrajk - Volim Podgoricu

Školska godina počinje uz štrajk

Nakon ljetnjeg raspusta, đaci će danas ponovo u školske klupe. No, i nova školska godina počinje sa starim problemima. Prosvjetari poručuju da više nemaju strpljenja, zbog čega najavljuju štrajk upozorenja. Ipak, svjesni su da je nemoguće riješiti probleme preko noći, naročito s obzirom na nestabilnu političku situaciju, piše TVCG.

“Politizacija, prebukiranost, nebezbjednost zaposlenih na poslu, nedostatak minimuma prava kada je u pitanju štrajk upozorenja, nedostatak motivisanosti mladih i sadašnjih nastavnika da daju maksimalan učinak”, kazao je Radomir Božović iz Sindikata prosvjete.

Sve ovo gorući su problemi u obrazovnom sistemu, koji zahtijevaju hitno rješavanje. Umjesto toga, decenijama se kriju ispod tepiha, kažu prosvjetari. A 18 godina se čeka i reforma.

“Nemamo osjećaj da se ide planski da imaju viziju… Svaki mininistar sprovodi svoje planove i ne čuje ono što mu poručujemo iz učinioca. Uglavnom se nešto improvizuje da bi mogla da počne školska godina. Mislim na nedostatak školskih zgrada i na ove oronule koje prokišnjavaju”, navodi Olivera Leković iz Prosvjetne zajednice.

U Budvi, ističe Božović, nedostaje nova zgrada za osnovce kao i u Tivtu…

“Škola projektovana za 800 učenika trenutno prima 1800. Kad radite u prebukiranim školama gdje ima preko 30 učenika u odjeljenju tu se dovodi u pitanje kvalitet nastave”, navodi Božović.

Ne samo nastave, već i vaspitanja. Otuda, kažu, i drastičan porast nasilja. A dok kvalitetu obrazovanja i školskim zgradama prijeti urušavanje, politizaciji unutar školskih zidina su izgleda čvrsti temelji.

“Politika je tu dominirala i to koja će stranka da stavi šapu na koju školu. Znalo se koja škola po raspodjeli pripada kojoj partiji. Kad se direktori zaposle po političkoj liniji onda su dužnici ministru i onda kao takvi zapošljavaju radnike bez kriterijuma i po političkoj liniji”, navodi Božović.

To je i jedan od razloga što mladi sve rjeđe traže posao u prosvjeti, zbog čega se obrazovni sistem suočava s deficitom kadra. Osim toga, tu su i male plate i loši uslovi na radu.

“Svaki četvrti nastavnik doživio je nasilje od uprave, roditelja ,učenika”, navodi Božović.

Leković ističe da nastavnici imaju problem s neplaćenim prevozom, što nije definisano pravo na štrajk.

No, prosvjetari su svjesni da je sve ove probleme nemoguće riješiti preko noći, posebno kada je vlast nestabilna, te da je za sve potreban kontinuitet.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com