SOBOTKA BEČIĆU: Imate svu pomoć Austrije da budete prva naredna članica EU

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, sastao se sa predsjednikom Nacionalnog savjeta Republike Austrije, Volfgangom Sobotkom.

Predsjednik Bečić je izrazio zadovoljstvo povodom susreta sa predsjednikom Sobotkom, nakon čega mu je šef crnogorskog parlamenta uputio zvaničan poziv da posjeti Crnu Goru.

Ističući da je Austrija jedan od najvažnijih vanjskopolitičkih partnera Crne Gore i naglasivši da dvije prijateljske države ostvaruju sadržajnu bilateralnu saradnju i intenzivan politički dijalog, predsjednik crnogorskog parlamenta je poručio da Crna Gora prepoznaje i cijeni podršku koju joj Austrija pruža, najprije u integracionim procesima i to, kako kroz direktne tehničke podrške našim institucijama, tako i podizanjem svijesti kod ostalih članica EU o važnosti snaženja politike proširenja.

Crna Gora je, kako je naveo predsjednik Bečić, svjesna aktivne podrške zvaničnog Beča, koji je “znao da vrednuje napredak ostvaren na unutrašnjem planu, dalje reformske napore Crne Gore, ali i doprinos koji je naša zemlja svojim pozitivnim primjerom pružila i pruža jačanju stabilnosti i napretku regiona“.

U tom kontekstu, on je, govoreći o aktuelnom momentu pregovaračkog procesa Crne Gore, koji svjedoči da je naša zemlja sa svim otvorenim i sa tri privremeno zatvorena poglavlja, jasnim i nedvosmislenim opredjeljenjem ka evropskim i evroatlanskim integracijama, najuspješnija među državama kandidatima, izrazio očekivanje da podrška Austrije, ni ovoga puta neće izostati.

Uz osvrt na nedavno objavljen Izvještaj Evropske komisije, predsjednik Skupštine je upoznao sagovornika sa dosljednošću spoljnopolitičke orijentacije Crne Gore i ukazao na do sad postignute rezultate u domenu usklađivanja spoljne politike Crne Gore sa EU. Pomenuvši neke od sfera u kojima dvije zemlje ostvaruju intenzivnu i sadržajnu saradnju i podsjetivši na plodnu parlamentarnu saradnju, predsjednik Bečić je zaključio da su odnosi Republike Austrije i Crne Gore dokaz snaženja i unapređenja odnosa dva najveća zakonodavna doma. Takođe, predsjednici su konstatovali da je, parlamentarna saradnja u projektu “Demokratske radionice Barbara Pramer“ najbolji primjer na koji način se trajno uvezuju dvije predstavničke institucije. Bečić je upoznao Sobotku da je do danas održano preko 1.400 radionica u kojima je učestvovalo nešto više od 31.000 djece i blizu 2.000 nastavnika iz svih krajeva Crne Gore, te da u kontinuitetu vlada izuzetvo veliko interesovanje škola, nastavnica i djece.

Sobotka je, nakon što ga je Bečić upoznao sa postignućima Skupštine Crne Gore, kazao da se raduje svim projektima koje je Skupština realizovala do sad i pohvalio predanost, rad i postignute učinke.

Dobar i kvalitetan odnos dvije zemlje, ocijenio je predsjednik Nacionalnog savjeta Republike Austrije Volfgang Sobotka je temelj i zalog koji Austriji daje za pravo da otvoreno istupi pred članice Evropske Unije. ,,Želim da potvrdim da na tom putu imate svu pomoć Republike Austrije i moj cilj jeste da budete prva naredna članica EU“, poručio je predsjednik Sobotka.

Osim toga, kako je naglasio predsjednik Nacionalnog savjeta, Austrija je snažno orjentisana da jača i razvija saradnju sa Crnom Gorom, na nivou parlamenata, ali i u svim drugim sferama koje će doprinijeti da najviši zakonodavni dom Crne Gore bude istinski hram demokratije.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com