SPAJIĆ: Dobijanje IBAR-a biće veliki impuls za Crnu Goru - Volim Podgoricu

SPAJIĆ: Dobijanje IBAR-a biće veliki impuls za Crnu Goru

Ispunjavanje privremenih mjerila i iskorak u EU integracijama donijeli bi dodatnu motivaciju Crnoj Gori na evropskom putu, poručeno je tokom sastanka premijera Milojka Spajića i ministra za evropska pitanja Češke Martina Dvoržaka.

Kako je saopšteno iz Vlade, zaključeno je da bi to dodatno pojačalo snažan zamah, koji su Skupština i 44. Vlada dali pristupnim pregovorima.

Dvoržak je tokom razgovora naglasio da Crna Gora i Zapadni Balkan imaju punu podršku Češke u integracijama i da su rezultati u prethodna tri mjeseca jasna poruka da u Crnoj Gori postoji volja da se tražene reforme ispune.

“Češka je veliki zagovornik politike proširenja uz ostvarivanje dobrih rezultata. Crna Gora je odradila sjajan posao u prethodnom periodu i spremni smo da vam pružimo podršku u svakom segmentu”, istakao je Dvoržak.

Spajić je konstatovao da bi dobijanje IBAR-a (Izvještaja o ispunjenosti privremenih mjerila) bio jasan pokazatelj napretka i veliki impuls za čitavu administraciju.

U tom kontekstu Spajić je najavio nastavak reformi, koje će omogućiti da se ispune zahtjevi poglavlja 23 i 24.

Naglašen je i prostor za jačanje diplomatske saradnje kroz potencijalno otvaranje predstavništva Crne Gore u Pragu, ali i iskazana spremnost Češke da podrži skoru realizaciju ove inicijative.

Tokom razgovora bilo je riječi o važnosti jačanja institucija, kao i čitavog sistema javne uprave. Razgovaralo se i o velikim infrastrukturnim projektima, koji će omogućiti ravnomjeran razvoj Crne Gore.

Konstatovan je, poručuju iz Vlade, i veliki prostor za povećanje obima čeških investicija.

Dvoržak je saopštio da postoji zainteresovanost čeških kompanija, koje imaju dosta isksutva u oblasti željezničke infrastrukture, ali i energetike i drvne industrije.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com