Spajić u posjeti Luksemburgu

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, boraviće u prvoj radnoj posjeti Luksemburgu u periodu od 23-24. novembra, kako bi se sastao sa predstavnicima EIB-a, koje predvodi potpredsjednica Liliana Pavlova, odgovorna za poslovanje u Crnoj Gori.

U toku posjete biće potpisan Ugovor o kreditnom aranžmanu između Evropske investicione banke i Investiciono-razvojnog fonda A.D. Crne Gore za finansiranje malih i srednjih preduzeća, klimatskih i prioritetnih projekata VI.

– Crna Gora i EIB imaju razvijenu saradnju, a od početka pandemije COVID-19, EIB je uložila 100 mil € za podršku crnogorskim kompanijama. Novi finansijski okvir, na ukupan iznos od 150 mil €, koji će započeti svoju realizaciju kroz Ugovor u iznosu od 50 mil € predstavlja kontinuitet uspješne saradnje, koja se sada, osim finansiranja preduzetnika i opšteg sektora mikro, malih i srednjih preduzeća, srednje kapitalizovanih preduzeća, preduzeća javnog sektora i velikih preduzeća, širi i na projekte klimatskog ublažavanja i klimatske adaptacije.

Prilikom posjete planiran je i sastanak sa izvršnim direktorom Agencije za razvoj finansijskog centra, Luksemburg za finansije, gospodinom Nikolasom Mackelom, kako bi se razgovaralo o uspostavljanju direktne ekonomske saradnje. Ova Agencija pruža veliki broj finansijskih usluga, sa posebnim fokusom na povezivanju investitora i tržišta širom svijeta. Luksemburg je najbogatija država u EU i jedna od najbogatijih u svijetu, sa BDP-om po glavi stanovnika od preko 110 000 $. Ekonomija ove države se bazira na finansijskim uslugama koje čine oko 35% BDP-a i kao takav, Luksemburg predstavlja najvažniji bankarski sektor zone Evropske unije – navodi se u najavi.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com