SPAJIĆ: Ulazimo u partnerstvo sa kompanijom EDF energy - Volim Podgoricu

SPAJIĆ: Ulazimo u partnerstvo sa kompanijom EDF energy

Predsjednik Vlade Milojko Spajić saopštio je da država Crna Gora ulazi u strateško partnerstvo sa francuskom kompanijom EDF energy, koja je, kako je istakao, lider u Evropi i najveća i najpoznatija elektro-energetska kompanija na svijetu. Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović istakao je da je vrijeme da izgradimo novi i ozbiljni izvor električne energije, te da su kandidovali dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

On je na konferenciji za medije istakao da je to partnerstvo posljedica razgovora sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom, kada su dogovorili saradnju u oblasti odbrane, zdravlje, ekologije i infreastrukture, koja podrzumijeva energetski i saobraćajni dio.

“Prvi korak saradnje je upravo hidro potencijal, u kojem Franzuci imaju izuzetno iskustvo”, istakao je Spajić.

Rekao je i da ova kompanija ima 170 milijardi eura prihode, te da zapošljava 200.000 ljudi.

“To je gigant i kompanija koja je bila najpozvanija da nam pomogne u porjektima koji su ispred nas. Pomoći će nam da izgradimo kapacitet koji je potreban ne samo Crnoj Gori, već i reguonu i Evropi. Crna Gora je bogom dana. imamo mnogo projekata koji su i ekološki prihvatiljivi, tako da jedva čekamo da napravimo konkretne korake”, rekao je premijer.

Istakao je da su Francuzi spremni da pomognu i CEDIS-u sa svojim tehničkim znanjem.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović naglasio je da je partnerstvo sa francuskom kompanijom potvrda da od floskule “energetika naša razvojna šansa” idemo u realizaciju.

“Ovaj sastanak predstavlja pokazatelj kako će ova vlada djelovati i kako će se odnositi prema resursima. Time što smo zavrijedili da ova renomirana kompanije dođe u Crnu Goru dobar, pokazatelj je koliko nam ljudi vjeruju”, kazao je ministar.

Naglasio je da imamo mnogo vjetro i solar potencijala.

“To se može realizovati, ali ne bez adekvatne balans energije… Poslije velike pauze, vrijeme je da izgradimo novi i ozbiljni izvor električne energije. Kandidovali smo dva projekta – hidroelektrane Kruševo i na rijeci Ćehotini.

Što se tiče Komarnice, Mujović je rekao da “ova vlada i ovaj premijer i ministar žele da budu odgovorni prema institucijama i ekološkim aktivistima koji su iznijeli određene sumnje prema tom projektu”.

“Upravo je tu bitan partner da nam pruži tehnički podršku. Njihovo iskustvo je neprocjenjvivo i teško bi mogao naći riječi da opširu njihovu kredibilnosti”, dodao je ministar.

Nagasio je da je EDF energy lider i na polju nuklearne energije.

“Francuska je tu lider i o tome smo razgovarali i gledali potencijale da li je to izvodljivo u VCrnoj Gori. Možda je rano, ali postoji ekspertiza i u toj oblast. Ovakve razvojne šanse ne smijemo propustiti, i moramo da pokažemo da je zaista opravdano da je energetika naša razvojna šansa”, poručio je Mujović na konfreenciji.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com