ŠTA ČEKA PUTINA, A ŠTA PRIGOŽINA: Bivši kuvar Kremlja povukao se iz Rusije, ali je sam sebi nacrtao metu na leđima - Volim Podgoricu

ŠTA ČEKA PUTINA, A ŠTA PRIGOŽINA: Bivši kuvar Kremlja povukao se iz Rusije, ali je sam sebi nacrtao metu na leđima

Najveća bezbjednosna kriza u Rusiji za vrijeme Putinove vladavine za sada je završena

Za manje od 48 sati, Rusija se suočila sa veoma realnom prijetnjom oružane pobune, a predsjednik Vladimir Putin je obećao da će kazniti borce Vagnera koji marširaju ka Moskvi i usput zauzimaju gradove…

Djelovalo je da će noć između subote i nedelje biti besana, ali onda je došlo do iznenadnog dogovora šefa Vagnerovaca Jevgenija Prigožina i to sa prvim čovjekom Belorusije – Aleksandrom Lukašenkom.

KO SU VAGNEROVCI: Osnivač veteran ratova u Čečeniji koji je i dao ime plaćenicima

Ipak, mnogo toga je ostalo nejasno. Prigožin je samo saopštio da je donio odluku da povuče trupe koje su bile nadomak Moskve, kako ne bi došlo do krvoproliće. Napustio je Rostov na Donu, navodno da krene put Bjelorusije, uz garancije da neće biti krivično gonjen… Šta se tačno tu dogodilo, još nikom nije jasno.

Putin sada, vrlo vjerovatno, sumira utiske nakon najvećeg izazova tokom svoje vladavine, piše CNN.

Prigožin možda ide u Belorusiju, ali je činjenica da je sam sebi iscrtao metu na leđima.

Šta smo poslednje saznali?

Prigožin je pristao u subotu da ode put Belorusije, a nakon pregovora sa Lukašenkom. Dogovor je uključivao povlačenje Vagnerovih trupa sa puta ka Moskvi, tako je bar sinoć saopštio Kremlj.

“Krivična prijava protiv Prigožina biće povučena”, saopštili su iz Putinovog kabineta.

Takođe, Vagnerovci neće odgovarati za učešće u pobuni, već će imati priliku da potpišu ugovor sa ruskim Ministarstvom odbrane.

POBUNA U RUSIJI SKORO ZAVRŠENA: Šef Vagnera Prigožin zaustavio konvoj ka Moskvi, dogovor sa Lukašenkom i Putinom

Prethodno su Vagnerovci tvrdili da su zauzeli ključne vojne objekte u dva ključna grada, da bi potom sinoć napustili Rostov.

U ovom trenutku nije poznato gdje je Prigožin, a to navodno ne zna ni Kremlj.

Šta se sve dogodilo?

Kriza u Rusiji eskalirala je u petak, kada je Prigožin optužio rusku vojsku da je napala kamp Vagnerovaca i pobila njegove ljude. Zakleo se da će se osvetiti.

Potom je svoje trupe uveo u Rostov na Donu i objavio je da je preuzeo kontrolu nad ključnim vojnim objektima u regionu Voronježa, gde je došlo do sukoba između Vagnerovaca i snaga ruske vojske.

Prigožin je uporno tvrdio da ne izvodi državni udar, već “marš za pravu”.

Ali to je malo umirilo Moskvu, jer je visoki bezbednosni zvaničnik nazvao Prigožinove akcije “insceniranim državnim udarom”. Ministarstvo odbrane Rusije negiralo je napad na Vagnerove trupe, a ruske snage unutrašnje bezbednosti pokrenule su krivični postupak protiv Prigožina.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia

Onda je uslijedilo i vanredno obraćanje predsjednika Putina.

U govoru, koji je emitovan na svim kanalima u Rusiji u subotu ujutru, vidno bijesan Putin govorio je kako će kazniti one koji su “krenuli putem izdaje”.

Izdaju Vagnera nazvao je zabadanjem noža u leđa Rusiji i njenim građanima, poredeći postupke Vagnera sa revolucijom 1917. godine.

Tokom dana situacija je djelovala krajnje dramatična. Zatvoreni su putevi širom Rusije, građanima u regionu Voronježa rečeno je da ostanu u svojim kućama. U Moskvi su pojačane mjere bezbjednosti, a rečeno je da će u ponedjeljak biti neradan dan. Kružile su fotografije ruskih snaga u opremi sa automatskim oružjem kako dežuraju na autoputu nadomak Moskve.

Sve je ukazivalo na to da se sprema oružani sukob u prijestonici.

I onda odjednom, baš kao što je i počelo, sve je obustavljeno. Sklopljen je “bjeloruski dogovor”, koji je ugasio vatru, bar za sada, piše CNN.

Šta čeka Prigožina i Vagner?

U ovom trenutku nije baš najjasnije šta će se dogoditi sa Prigožinom i njegovom ulogom u grupi Vagner i ratu u Ukrajini. Nije jasno ni to da li će Prigožinovi borci nastaviti da se bore uz ruske vojnike.

Portparol Kremlja rekao je sinoć da ne može da odgovori na pitanje kakvu će funkciju Prigožin imati u Bjelorusiji. I sam šef Vagnerovaca dao je malo detalja o dogovoru koji ga je spriječio da krene u direktan napad na Moskvu.

Grupa Vagner je “nezavisna borbena četa” sa drugačijim uslovima od ruske vojske, rekao je u subotu penzionisani major američke vojske Majk Lajons. Na primjer, Vagnerovi borci su bolje hranjeni od vojske – što znači da bi potpuna asimilacija bila teška.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com