Šta piše u dokumentu koji su potpisale Srbija i Rusija u Njujorku

Dokumenta koji su u Njujorku potpisali ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov, sadrži četiri stranice, a podrazumijeva raspored sastanaka tokom 2023. i 2024. godine. Uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou.

“Sadržaj bukvalno odgovara nazivu: plan konsultacija dva ministarstva spoljnih poslova za naredne dvije godine. Riječ je o rasporedu sastanaka tokom 2023. i 2024. godine, a uočljivo je da nijedan ne predviđa delegacije Srbije ili Rusije na najvišem nivou. Dokument ne sadrži nijednu stavku u vezi sa bezbjednosnom situacijom povodom agresije Rusije na Ukrajinu. Takođe nema nijedne stavke, niti sastanka vezanog za položaj spornog ruskog centra u Nišu koji je godinama predmet interesovanja stranih ambasada”, prenosi Blic.

Plan koji su potpisali ministri Selaković i Lavrov poziva se na sporazum još iz vremena Savezne Republike Jugoslavije, iz 1996. godine.

“Na istim osnovama su minulih godina Srbija i Rusija planirale konsultacije o raznim pitanjima bilateralnih odnosa, regionalne i evropske problematike. Riječ je o planu bilateralne saradnje. Preciznije, to je spisak planiranih bilateralnih sastanaka i konsultacija između dva ministarstva. Ovaj plan predviđa raspored sastanaka, dešavanja, potpisivanja memoranduma, međuvladine konsultacije koje nisu na najvišem nivou”, navodi Blic.

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com