Šta treba da znate o elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duvan? - Volim Podgoricu

Šta treba da znate o elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duvan?

Da li ste znali da je baš pušač sa dugim stažom napravio prvu alternativu tradicionalnim cigaretama?

Naime, iako su se prvi proizvodi nalik modernim e-cigaretama pojavili još šezdesetih godina, uz niz neuspješnih pokušaja komercijalizacije uređaja koji sadrže nikotinsku tečnost, ali ne i duvan, tek 2003. smatra se početkom značajnijeg uspjeha elektronske cigarete. Napravio je Kinez Hon Lik, tada 52-godišnji farmaceut. I sam je bio pušač, a poželio je da napravi odgovarajuću alternativu cigaretama nakon što je njegov otac, takođe pušač, preminuo od raka pluća.

Danas, godinama kasnije tehnologija i nauka ukrstile su sve potencijale i oni pušači koji, iako svjesni da je najbolje da u potpunosti ostave cigarete to ipak ne čine, imaju opciju manje štetnih alternativa.

Kako bismo bolje razumjeli opcije, odgovaramo na uvrežene dileme na ovom polju.

Najčešće pitanje je – koje su osnovne razlike između alternativa koje zagrijavaju duvan i elektronskih cigareta. Ključne razlike predstavićemo na primjeru IQOS-a, najpoznatijeg uređaja koji je zasnovan na tehnologiji zagrijavanja duvana (Heat-Not-Burn).

Dok prilikom konzumacije tradicionalnih cigareta dolazi do sagorijevanja duvana, IQOS tehnologijom duvan se samo zagrijava do određene temperature i ključni momenat je da ga ne sagorijeva. Baš zbog toga ne dolazi do oslobađanja duvanskog dima, glavnog krivca za bolesti poveze sa posljedicama pušenja, a na koji smo navikli kod običnih cigareta. Nema dima niti pepela, a korisniku ipak pruža osjećaj konzumacije pravog duvana.

S druge strane, elektronske cigarete proizvodi su koji ne sadrže duvan, ali su uređaji za isporuku nikotina i to obično zagrijavanjem tečnosti.

Sličnost uređaja za zagrijavanje duvana i elektronskih cigareta je što u oba slučaja nema pepela i dima. Sličnost je i to što su obje alternative bolja opcija za pušače, ali samo ako su naučno dokazane kao manje štetne.

I elektronske cigarete i IQOS, koji sadrži nikotin i nije bez rizika, nisu dozvoljeni maloljetnicima već isključivo punoljetnim pušačima, koji bi u drugačijim okolnostima nastavili da konzumiraju klasične cigarete.

I Američka agencija za hranu i ljekove (FDA) potvrdila je da IQOS kao proizvod ima naučnu potporu, da je fundamentalno različit od cigareta te da je izloženost štetnim i potencijalno štetnim materijama prilikom korišćenja ovog uređaja značajno smanjenja u odnosu na pušenje klasičnih cigareta.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com