Svaki policajac koji radi na polju korupcije ići će na poligraf

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) donijelo je Pravilnik o načinu sprovođenja i metodologiji primjene poligrafskog testiranja, a na osnovu člana 120 Zakona o unutrašnjim poslovima, saopšteno je iz tog resora.

“Njime je propisano da je policijski službenik, angažovan na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, dužan da se, na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, podvrgne poligrafskom testiranju. Testiranje da poligrafsko policijskih službenika, na prijedlog neposrednog rukovodioca policijskog službenika, odobrava ministar ili lice koje on ovlasti”, pojašnjavaju iz MUP-a.

Takođe, kako se navodi, propisano je da se poligrafsko testiranje policijskog službenika, na okolnosti rada i obavljanja konkretnog policijskog posla, sprovodi i na zahtjev rukovodioca Odjeljenja za unutrašnju kontrolu rada Policije.

“Donošenjem navedenog Pravilnika stvorili su se i praktični uslovi da se oni policijski službenici koji su anagažovani na poslovima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije mogu podvrgnuti poligrafskom testiranju, što predstavlja još jedan korak Ministarstva u jačanju integriteta kod zaposlenih, kao i otkrivanja policijskih službenika koji su eventualno prekršili zakon” ,dodaju iz MUP-a.

Na ovaj način, kako kažu u tom resoru, žele da daju puni doprinos u borbi protiv organizovanog kriminala, kao i da osiguraju da u službi rade isključivo profesionalci i lica od integriteta.

“Važno je napomenuti da odbijanje poligrafskog testiranja i davanja odgovora na pitanja u vezi sa policijskim poslovima, predstavlja povredu službene dužnosti”,  zaključuju u MUP-u.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com