AstraZeneka vakcine su učinkovite čak i nakon jedne doze

Prva studija koja je uporedila imuni odgovor na vakcine protiv koronavirusa Fajzer/Biontek i AstraZeneka utvrdila je snažan i sličan odgovor kod osoba starijih od 80 godina nakon prve doze, objavili su britanski naučnici.

Britanska studija je takođe je pokazala da je ključna komponenta imunog sistema, poznata kao T ćelije, dala jači odgovor kod onih koji su dobili vakcinu AstraZeneka od onih koji su dobili Fajzerovu vakcinu.

Antitijela blokiraju sposobnost koronavirusa da uđe u ljudske ćelije, a T ćelije mogu djelovati kao šira zaštita, napadajući i uništavajući svaku ćeliju zaraženu virusom

“AstraZeneka vakcine su učinkovite u davanju odgovora antitijela kod velikog broja ljudi (u ovoj studiji), čak i nakon jedne doze”, rekao je Pol Mos, profesor hematologije na britanskom univerzitetu Birmingem.

“Obje su vakcine veoma dobre”, naveo je kao zaključak studije.

Kratak osvrt i na to da je u Crnoj Gori prijavljeno svega 12 slučajeva nuspojave na vakcinu AstraZeneka, dok za SputnikV, na primjer, preko 180 slučajeva, kako su kazali iz Domova zdravlja Crne Gore.

 

L.Talović

loading...

1 komentar

  1. Ovo je da te glava zaboli, te valja, te ne valja, te onda zavisi koliko imate godina, totalno sam sludjen, a ako odlucim da se vakcinisem, nemam pojma ni koju bi odabrao, ovako sjedim u kuci uz svoj ruski preciscivac vazduha i pravim se da korone nema i da je sve najnormalnije…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com