SZO: Broj novih infekcija 55 odsto veći, dominantan omikron soj

Broj novih infekcija korona rusom u protekloj nedjelji skočio je za oko 55 odsto, dok je broj umrlih ostao stabilan, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u najnovijem nedjeljnom izvještaju o pandemiji.

Prošle nedjelje je registrovano oko 15 miliona novih kovid-19 infekcija i više od 43.000 smrtnih slučajeva.

U svim djelovima svijeta je porastao broj novozaraženih, osim u Africi, gdje su zvaničnici zabilježili pad od 11 odsto, javlja Beta.

U prethodnom izvještaju SZO je zabilježila 9,5 miliona novih infekcija u jednoj nedjelji, nevodeći da je riječ o „cunamiju“.

 

Prema podacima SZO kod skoro 59 odsto novih infekekcija u pitanju je omikron soj, za koji je, kako se navodi, dokazano da je zarazniji i da je otporan na imunitet stečen vakcinacijom ili prebolijevanjem. Brojne studije pokazuju i da je omikron soj manje opasan u poređenju sa prethodnim, navela je SZO.

Amerika je prijavila najveći broj infekcija u prethodnoj nedjelji od izbijanja epidemije, sa porastom od 78 odsto, uglavnom u SAD.

Broj novozaraženih u Evropi porastao je za 31 odsto, dok je broj umrlih opao za deset odsto.

Najveći skok u broju zaraženih kovidom-19 zabilježen je u jugoistočnoj Aziji, gdje su slučajevi porasli za više od 400 odsto, a najveći broj zabilježen je u Indiji, Istočnom Timoru, Tajlandu i Bangladešu. Broj umrlih u regionu opao je za šest odsto.

loading...

1 komentar

  1. Da bi se zastitili od ove teske epidemioloske situacije koja iz dana u dan je sve teza i sve vise ima zarazenih korona virusom. Da bi nas virus zaobisao moramo da koristimo voce i povrce sa dosta toplih napitaka ali i suplemente proverene i kvalitetne, tu su hericium, agaricus i reishi kapule koje jacaju nas imunitet i stite nas od mnogih bakterija i virusa. Ja ih licno koristim i hvala bogu nem nikakvih problema zbog jakog imuniteta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com