Tomislavu Čelebiću zabranjeno da gradi hidroelektranu

Urbanističko-građevinski inspektor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma donio je rješenje kojim se, zbog nedostatka građevinske dokumentacije, kompaniji “C&S Energy” zabranjuje gradnja male hidroelektrane “Bjelojevićka 1” u Opštini Mojkovac, piše Dan.

Radi se o kompaniji koja je u većinskom vlasništvu kompanije “Čelebić” Tomislava Čelebića, poslovnog partnera predsjednika države Mila Đukanovića.

U rješenju građevinskog inspektora, od 25. oktobra, navodi se, između ostalog, da izvođač radova na maloj hidroelektrani kompanija “Bemaks” iz Podgorice na gradilištu nije posjedovala građevinsku dokumentaciju, između ostalog ovjereni revidovani glavni projekat, licencu izvođača radova, rješenje o imenovanju ovlašćenog inženjera koji rukovodi građenjem i rješenje o imenovanju revizora koji rukovodi vršenjem stručnog nadzora nad gradnjom objekta.

Na to rješenje građevinskog inspektora predstavnici kompanije “C&S Energy” izjavili su žalbu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, na čijem čelu je ministar Ratko Mitrović, a koje je prije nekoliko dana usvojilo tu žalbu i poništilo rješenje građevinskog inspektora.

– Ocjenjujući navode žalbe žalitelja, shodno odredbama Zakona o upravnom postupku, ovo ministarstvo je ocijenilo da isti nisu bili od uticaja prilikom odlučivanja u ovoj upravnoj stvari. Naime, nepobitna je činjenica da žalitelj nije posjedovao svu gradilišnu dokumentaciju propisanu odredbom člana 96 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekta, a što proizilazi iz spisa predmeta. S tim u vezi pravilno je postupio prvostepeni organ kada je donio ožalbeno rješenje, ali koje nije sačinjeno shodno članu 22 stav 3 Zakona o upravnom postupku, zbog čega je isto trebalo poništiti i vratiti na ponovni postupak i odlučivanje. U ponovnom postupku, prvostepeni organ će, imajući u vidu primjedbe iz ovog rješenja, saglasno odredbi člana 126 stav 7 Zakona o upravnom postupku, donijeti novu zakonitu odluku u ovoj upravnoj stvari – piše, između ostalog, u novom drugostepenom reješenju Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, koje je potpisala Dubravka Pešić.

Rijeka mutna, put uništen

U prethodnom periodu iz GP URA su ukazivali kako je Bjelojevićka rijeka potpuno devastirana zbog izgradnje mini-hidroelektrane i rekonstrukcije puta Mojkovac–Lubnice, gdje je investitor Uprava za saobraćaj, a izvođač radova “Bemaks”.

– Kada smo saznali da je investitor dobio dozvolu za izgradnju mHE na Bjelojevićkoj rijeci, otišli smo u Bjelojeviće da vidimo stanje u kom se nalazi rijeka i da porazgovaramo sa mještanima kako bismo vidjeli šta možemo da uradimo kako bi se problem izgradnje mHE riješio. Međutim, kada smo stigli zatekli smo mutnu rijeku, posječena stabla drveća i uništen put. Bili smo šokirani stanjem u koje se nalazi ovo mjesto – kazala je ranije Ljiljana Jokić u ime Građanskog pokreta URA.

Prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) u kompaniji “C&S Energy” firma “Čelebić” ima 54,59 odsto vlasništva, Milica Fuštić vlasnica je 45 odsto kompanije, dok 0,41 odsto vlasništva ima firma “Synergy”, koja se povezuje sa Vukom Rajkovićem, kumom predsjednika države Đukanovića. Jedan od vlasnika te kompanije ranije je bio fudbaler Stefan Savić. On trenutno igra u Atletiku iz Madrida i crnogorski je reprezentativac.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com