Tri godine od ubistva Olivera Ivanovića

Treća godišnjica od ubistva predsjednika Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovici je obilježena odvojenim skupovima. Počinioci i nalogodavci ovog ubistva još nisu pronađeni, a kosovsko pravosuđe tereti šest osoba za učešće u ubistvu i niz drugih krivičnih djela.

Članovi porodice Olivera Ivanovića, njegovi prijatelji i oko stotinak građana okupilo se u subotu ujutro na mjestu gdje je prije tri godine ubijen Oliver Ivanović. Sa ovog skupa je poručeno da Mitrovica neće biti slobodan grad sve dok se ne otkriju ubice i nalogodavci uvistva Ivanovića.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su bezbjednosne agencije kompletirale sliku o ubistvu Olivera Ivanovića na današnji dan prije tri godine, uključujući i osobe koje bi mogle biti umiješane u taj težak zločin, ali je problem što srpski državni organi nisu mogli da prisustvuju uviđaju.

“Ali, kompletnu sliku onih koji bi mogli biti umiješani ili su imali motiv, naše službe imaju već mjesecima. Država Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su taj gnusan zločin počinili”, rekao je Vučić novinarima u Beogradu.

“Htio bih samo da se zahvalim svima vama koji ste jutros, da kažem, po ovom hladnom vremenu došli da odamo počast Oliveru Ivanoviću da podsjetimo i državu Srbiju i institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu da i nakon tri godine od njegovog ubistva mi i dalje ne znamo ništa – ni ko su njegove ubice, ni nalogodavci. Uvijek je teško stajati na ovom mjestu kad god palimo svijeće, a pogotovo kad su godišnjice. Mitrovica nikada neće biti slobodan grad dok ne budemo saznali ko su ubice i nalogodavci Olivera Ivanovića”, rekao je aktivista Dejan Nedeljković iz Kosovske Mitrovice.

Marko Jakšić, bivši član SDP-a, kazao je da ubistvo Ivanovića neće biti rasvijetljeno sve dok se ne promijeni trenutna vlast u Beogradu.

“Uvijek je teško biti na ovom mjestu i kako vrijeme prolazi sve je teže i teže, jer se čini izgleda da sve zainteresovane strane u pronalaženju počinioca i nalogodavca ovog teškog i gnusnog djela rade na tome da se sam čin zaboravi. Značajno je naše prisustvo ovdje baš zbog te činjenice da i ovo malo građana Kosovske Mitrovice, članovi njegove porodice će uvijek iznova i iznova podsjećati i Beograd i Prištinu i međunarodnu zajednicu na ovo strašno ubistvo koje se desilo na ovom mjestu i tražiti da se sazna potpuna i puna istina. Bojim se da mi tu istinu nećemo saznati sve do trenutka dok se neke nove vlasti u Beogradu ne budu pojavile, a onda očekujem da je to trenutak koji će nama omogućiti da saznamo ko su nalogodavci i ko su neposredni izvršioci ovog krivičnog djela”, rekao je Jakšić.

Na istom mjestu, dva sata kasnije, u organizaciji Građanske inicijative “Srbija, demokratija, pravda” okupilo se oko dvadesetak pristalica ubijenog Olivera Ivanovića.

“I danas poslije tri godine na istom mjestu, a u Mitrovici muk i tišina, ništa se promijenilo nije, osim što imamo traljavu istragu, imamo tri optužnice, imamo 12 hiljada dokaznog materijala, a mi se vraćamo na početak. Strašno, tragično”, rekla je Ksenija Božović i pozvala u ime SDP-a sve nadležne institucije, Prištinu, Beograd, međunarodnu zajednicu i Eulex da rasvijetle ovo ubistvo.

Oliver Ivanović ubijen je 16. januara. 2018. godine ispred prostorija svoje građanske inicijative u Sjevernoj Mitrovici. Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je krajem 2019. optužnicu protiv šest osoba osumnjičenih za umiješanost u ovo ubistvo. Optužnica je u septembru vraćena na ponovni postupak i od tada su zbog uglavnom protokolarnih problema odlagana pripremna ročišta.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button