U Podgorici počeo Šesti međunarodni festival lutkarstva - Volim Podgoricu

U Podgorici počeo Šesti međunarodni festival lutkarstva

 

Šesti međunarodni festival lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2017, koji se održava od 13. do 17. septembra u KIC-u „Budo Tomović”, u okviru Podgoričkog kulturnog ljeta, zvanično je otvoren u srijedu veče.

 

Festival je otvorila mr Nela Savković-Vukčević, sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada riječima: “Narednih dana ova scena će postati jedna čudesna pozornica na kojoj će se odvijati neobičan život lutaka. Vi, đeco, razumjećete dobro te tajanstvene priče. Mi odrasli smo malo zaboravili pa vas molim da budete strpljivi i da nam objasnite zašto se neka lutka smije, a neka krije, zašto neka trči, a neka viče, a zauzvrat, mi ćemo vam obezbjediti još mnogo više lutkarskih predstava“.

 

Tokom svečanog programa mlada zvijezda u usponu Katarina Radulović istakla je koliko je važno zajedništvo: „Evo nas šesti put zajedno, vi i mi, djeca i lutke, srce i duša. Važno je da smo zajedno, da učimo da budemo bolji, mudriji, radosniji. Da budemo ljubav”.

Sve prisutne naročito je oduševila djevojčica Bojana Šolaja, novinarka emisije Radoznalica koja se emituje na Radiju Crne Gore, pročitavši pismo koje je napisala gradonačelniku Podgorice, Slavoljubu Stijepoviću, inspirisana razgovorom tokom gostovanja osnivačice Festivala Ljiljane Burzan-Nikolić u Radoznalici.

Bojana u pismu gradonačelniku prenosi molbu djece da podrži njihovu ideju da Podgorica dobije lutkarsko pozorište: „Gospodine gradonačelniče, i Vi ste bili dijete. Sigurno se sjećate koliko su lutke važne za razvoj baš svakog djeteta. Poruke koje prenose lutke u pozorištu imaju veliki uticaj na nas i na naše viđenje dobrog i lošeg, ispravnog i pogrešnog, one nam kazuju pravi put. Mi, djeca, velika i mala, molimo Vas da podržite našu ideju da Podgorica dobije svoje lutkarsko pozorište koje bi joj omogućilo da jednog dana postane prepoznatljiv grad lutkarstva u regionu i šire. Evo, festival već imamo, još samo pozorište!“, kaže Bojana u svom pismu.

Nakon svečanog programa, u Velikoj sali KIC-a izvedena je predstava „Romeo i Julija” Gradskog pozorišta Podgorica.

Na ovogodišnjem festivalu predstavljaju se glumačke trupe iz 5 zemalja. Osim domaćina, na festival stižu pozorišni ansambli iz Turske, Makedonije, Srbije i Španije.

Drugog dana Festivala, u četvrtak, 14. septembra, na programu je predstava „Bremenski muzikanti” Teatra Tempo iz Turske. Predstava će biti izvedena u sali DODEST, u dva termina, od 18 i od 20 sati. Trećeg dana Festivala, u petak, 15. septembra, makedonski Teatar za djecu i mlade iz Skoplja igraće predstavu „Petar Pan” u Velikoj sali KIC-a, u terminima od 18 i od 20 sati. Četvrtog dana Festivala, u subotu, 16. septembra, na programu je srpska predstava „Basne iz senke”, kragujevačkog Pozorišta za djecu. Ova predstava će biti izvedena u Velikoj sali KIC-a, takođe u terminima od 18 i od 20 sati.

Posljednjeg, petog dana Festivala, u nedjelju, 17. septembra, na programu je predstava „Sedam jarića” pozorišta Karanfil iz Španije koja će biti izvedena u sali DODEST, u terminima od 12 i od 18 sati.

Festival je i ove godine takmičarskog karaktera, a o nagradama će odlučivati stručni žiri kojeg čine uvaženi kulturni i pozorišni djelatnici: Miroslav Radonjić, magistar teatroloških nauka, autor, priređivač i urednik brojnih knjiga iz oblasti teatrologije – Srbija, Mensura Vanja Popović, članica Pozorišnog savjeta i bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica i Dubravka Drakić, glumica i takođe, bivša direktorica Gradskog pozorišta Podgorica.

Osim stručnog, postoji i Dječiji žiri koji dodjeljuje nagradu za najbolju predstavu. Dječiji žiri je sastavljen od podgoričkih osnovaca, većinom članova školice glume koju vodi Davor Dragojević.

 

Proglašenje nagrada i zatvaranje Festivala biće održano u nedjelju, od 20 sati, nakon čega će nastupiti novoosnovana podgorička senzacija KIC pop hor, uz predstavljanje djece solista Jovana Aleksića, Katarine Radulović, Lorene Janković i Komnena Vukovića.

Kao i svake godine, ulaz je SLOBODAN, a publika će ulaznice (koje garantuju mjesto) moći da podigne sat vremena prije početka predstave, na biletarnici KIC-a „Budo Tomović”. Ne postoji mogućnost rezervacije.

Detaljan program Festivala može se preuzeti na zvaničnom sajtu www.lutkarstvo.me, koji je dostupan na crnogorskom, engleskom i ruskom jeziku, kao i na FB stranici Međunarodni festival lutkarstva, Podgorica-Crna Gora (www.facebook.com/lutkarstvo).

Ove godine Festival su podržali: Sekretarijat za kulturu i sport glavnog grada/Glavni grad Podgorica, Ministarstvo kulture, Nacionalna turistička organizacija, Turski kulturni centar „Yunus Emre”,  KIC „Budo Tomović”, Fondacija Petrović Njegoš, Agencija za elektronske medije, Dječji savez, Elektroprivreda Crne Gore, Lovćen životna osiguranja, kompanija Čelebić, Hipotekarna banka, Universal Capital banka, Jugopetrol, Delta City i brojni mediji, štamparije i pojedinci.

PISMO GRADONAČELNIKU 

Mi djeca znamo za jedan poseban svijet. U tom svijetu automobili lete, životinje govore, čudesna bića iz bajki su naši najbolji prijatelji, a svako dijete je na istaknutom položaju. Neko je heroj ili heroina, neko princeza ili kraljica, neko princ ili car. Superheroja i vila ima na svakom koraku. Postoji samo jedan problem. Odrasli nikada ne bi povjerovali u taj naš svijet iako su nekada i sami bili u njemu. Zbog toga su djeca smislila tajnu šifru koja se zove „mašta“.

Izgleda da su lutke odlučile da budu te koje će taj čudesni svijet učiniti dostupnim svima koji žele budu djeca koliko god godina imali. Upravo jedna takva manifestacija koja kroz lutkarstvo odrasle vraća u dječije doba, a djeci golica maštu je Međunarodni festival lutkarstva koji se ove godine održava 6. put upravo u Podgorici. Ovaj festival je dar, ne samo djeci već i glavnom gradu, jer već šesti put za redom dovodi lutkarska pozorišta iz različitih krajeva svijeta u naš grad. Zato Vas mi djeca molimo da pomognete Podgorici da postane prepoznatljiva kao grad lutkarstva i učinite korak više da nam ispunite tu želju.

Kako bi Podgorica jednog dana zaista mogla da bude grad lutkarstva, ona prije svega mora da posjeduje lutkarsko pozorište u čemu je takođe potrebna Vaša podrška i razumijevanje. Poznato je da se trenutno sve predstave Gradskog pozorišta, pa tako i lutkarske predstave odigravaju u KIC-u „Budo Tomović“. Kako bi lutkarstvo moglo da se razvija u glavnom gradu, lutke moraju imati svoj pravi dom. Gradsko pozorište se gradi i već mu se radujemo, ali ono tek svake druge ili treće godine napravi lutkarsku predstavu.

Gospodine gradonačelniče, i Vi ste bili dijete. Sigurno se sjećate koliko su lutke važne za razvoj baš svakog djeteta. Poruke koje prenose lutke u pozorištu imaju veliki uticaj na nas i na naše viđenje dobrog i lošeg, ispravnog i pogrešnog, one nam kazuju pravi put.

Mi, djeca, velika i mala, molimo Vas da podržite našu ideju da Podgorica dobije svoje lutkarsko pozorište koje bi joj omogućilo da jednog dana postane prepoznatljiv grad lutkarstva u regionu i šire. Evo, festival već imamo, još samo pozorište!

U takvom gradu i takvom pozorištu bi vječita djeca zvana umjetnici tajnom šifrom zvanom mašta davala lutkama život na daskama koje život znače na radost sve djece glavnog grada i onih koji bi se upravo u tom pozorištu podsjećali kako je to biti dijete.

Gradonačelniče, sjetite se, i nama i Vama lutke su VEĆ U SRCU!

1 komentar

  1. Will you mind if I cite a couple of your current posts providing that I provide acknowledgement combined with article sources back to your website? My blog site is within the similar niche as your site and my viewers will make use of some of the strategies your site offer here. Feel free to inform me if it is okay for you. Best wishes!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com