U TOKU LITURGIJA: Pogledajte kako je danas pod Ostrogom (VIDEO) - Volim Podgoricu

U TOKU LITURGIJA: Pogledajte kako je danas pod Ostrogom (VIDEO)

Današnji dan Srpska pravoslavna crkva (SPC) posvećuje Svetom Vasiliju Ostroškom. Njegove mošti čuvaju se u manastiru Ostrog kao velika svetinja više od 300 godina, i mjesto su hodočašća za vernike svih religija. Pretodnih dana je u hodočašću do manastira Ostrog učestvovao vjerni narod iz Crne Gore, ali i zemalja regiona.

DANAS SLAVIMO SVETOG VASILIJA OSTROŠKOG: Hiljade hodočasnika i ove godine stiglo u Manastir Ostrog (FOTO)

Sveta arhijerihska liturgija počela je u 8 časova, a služi je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom i monaštvom, uz prisustvo većeg broja arhijereja.

Od 18h časova tradicionalno održaće se svečana litija koja će krenuti kao i do sada od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću.

Sveti Vasilije rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine.

Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom manastiru Uspenija Bogorodice. Ubrzo je postao episkop. Najprije je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine. Na hiljade vjernika prisustvovali su sinoć bdenju u navečerje praznika.

Vjeruje se da su njegove mošti čudotvorne, pa ljudi svih konfesija dolaze da im se poklone i mole za iscjeljenje najtežih bolesti.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com