Ubistvo Nemanje Medina: Ulama i Mijović ostaju u pritvoru - Volim Podgoricu

Ubistvo Nemanje Medina: Ulama i Mijović ostaju u pritvoru

Baranin Vladimir Ulama i Podgoričanin Darko Mijović, optuženi za teško ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, ostaće do daljnjeg u Istražnom zatvoru u Spužu, odlučilo je na danas održanoj sjednici vijeće Apelacionog suda.

Sudije Apelacionog suda nijesu uvažile prijedlog branioca Ulame i Mijovića da se ovi okrivljeni u daljem toku sudskog postupka, koji se protiv njih vodi u podgoričkom Višem sudu, brane sa slobode. Apelacioni sud je kao ispravan potvrdio stav vanraspravnog vijeća Višeg suda, koji je Ulami i Mijoviću pritvor produžio zbog težine krivičnog djela, odnosno načina izvršenja.

U pritvoru se nalaze od septembra 2016. godine.

„Prvostepeni sud osnovano je produžio pritvor okrivljenim Ulami i s obzirom da su osnovano sumnjivi da su izvršili teško ubistvo, za koje je propisana kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna zatvora od 40 godina. Dakle i kazna zatvora od 10 godina ili teža kazna, to je ispunjen objektivni uslov za produženje pritvora okrivljenima“, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Sudsko vijeće pojašnjava da je zakonom, između ostalog, propisano da se pritvor može odrediti, a time i produžiti, kada je djelo posebno teško zbog načina izvršenja ili posljedice.

„U konkretnom slučaju, postoje teške okolnosti djela, koje krivičnom djelu koje se okrivljenim V. U. i D. M. stavlja na teret daju karakter posebno teškog“, smatra vijeće Apelacionog suda.

Oni su podsjetili da se optužnicom navodi da su Ulama i Mijović primijenili silu prema Medinu u trenutku kada on nije očekivao napad.

„Tom prilikom su Medinu nanijeli tjelesne povrede, te ga potom stavili u prtljažnik vozila kojim se dovezao u Virpazar. Sa tim vozilom su ga odvezli u za sada nepoznato mjesto, gdje su oštećenog lišili života na za sada nepoznati način i sakrili njegovo tijelo, dok su navedeno vozilo zapalili u mjestu Jabukov do“, navelo je sudsko vijeće.

Apelacioni sud je imao u vidu da se Ulama i Mijović u pritvoru nalaze već 29 mjeseci, ali je našao da je navedena mjera kako svojim trajanjem, tako i svojom težinom nužna i srazmjerna težini krivičnog djela za koje su ovi okrivljeni osnovano sumnjivi da su ga izvršili.

„Ovaj sud vodio je računa ne samo o visini zakonom zaprijećene kazne za to djelo, već i o svim okolnostima konkretnog slučaja, pa i da se svrha zbog koje se pritvor produžava ovim okrivljenim ne može postići nekom blažom mjerom“, navodi se u obrazloženju Apelacionog suda.

Prema optužnici, Ulama i Mijović ubili su Petrovčanina Nemanju Medina, čiji je nestanak prijavljen 8. jula 2016. godine, i sahranili ga na zasad nepoznatom mjestu.

Prema tvrdnjama tužilaštva, ubistvo su izveli na podmukao način jer je Medin odbio da učini nešto što su od njega tražili.

(FOS Media)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com