Udruženje penzionera o povećanju od 2,25 procenata: Tresla se gora – rodio se miš - Volim Podgoricu

Udruženje penzionera o povećanju od 2,25 procenata: Tresla se gora – rodio se miš

Predsjednik NVO Udruženje penzionera Crne Gore – Za život dostojan čovjeka, Dragoljub Janković, osvrnuo se na odluku da se iznos penzije poveća za svega 2,25 procenata.

“Mada smo u kontinuitetu navikli da nas čelnici koji zdušno brinu o našim životima iznenade, i to uglavnom u negativnom smislu, ono što nam se ovih dana dešava ili se već desilo, je surova potvrda te realnosti. Tako, sa dosta pompe i gromoglasno, u poslednje vrijeme data su obećanja da će penzionerima biti isplaćena tzv. „trinaesta penzija“; kao posljednji čin u toj tragikomičnoj epopeji završila je sa novim obećanjem, odnosno odlukom UO Fonda PIO da se radi o „povećanju“ od svega 2,25 procenata”, kazao je Janković.

Dvije stvari penzionere bole, kaže Janković, a obije “podjednako ukazuju na svojevrsno poniženje i do daljeg urušavaju ekonomsko-socijalni status i položaj penzionera Crne Gore”.

“Prva je, da li je odluka Upravnog odbora Fonda PIO kojom je odlučeno o visini predmetne isplate usklađene sa važećim Zakonom, konkretno članom 28. Zakona o penziono invalidskom osiguranju, posebno ako se ima u vidu da su prema Saopštenju Monstata prosječne cijene u 2022. godini porasle za 17,2 indeksnih poena, a prosječna zarada u istoj godini za 35,4 indeksna poena. I drugo, nije problem samo u tome što se obećava nešto što se po pravilu ne ispuni po principu „obećanje ludom radovanje“, sugerišemo im da od sada sve takozvane vidove „pomoći“, bolje reći milostinje, jer se radi o skromnim iznosima za jednomjesečno preživljavanje, sprovedu kroz važeći zakonski okvir”, poručio je Janković.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com