UDRUŽENJE RODITELJI: Djeci u Šavniku i na Žabljaku obezbijediti pedijatra u kontinuitetu - Volim Podgoricu

UDRUŽENJE RODITELJI: Djeci u Šavniku i na Žabljaku obezbijediti pedijatra u kontinuitetu

Za zdrav rast i razvoj djece jedan od ključnih faktora je dostupnost adekvatne zdravstvene usluge, što, nažalost, za one koji žive u Šavniku i na Žabljaku nije slučaj, jer nemaju kontinuirano na raspolaganju pedijatre u mjestu u kojima žive, saopšteno je iz Udruženja “Roditelji” sa Porodičnog karavana iz Šavnika i Žabljaka.

“Roditelji djece koja su posjetila karavan su ukazali su na to u toku posjete Porodičnog karavana u subotu, 2. septembra, koji je krenuo u obilazak svih crnogorskih opština. Cilj karavana je da roditeljima pruži provjerene informacije o važnim temama koje se tiču razvoja i zdravlja najmlađih, a njihovoj djeci zabavno-edukativne sadržaje”, dodaje se u saopštenju.

U toku posjete Šavniku, roditelji su se interesovali za vakcinaciju HPV vakcinom, dodaje se u saopštenju i navodi se da su u razgovoru sa doktoricom Marijom Božović iz Instituta za javno zdravlje, objasnili da njihovim djevojčicama nijesu dostupne zdravstvene usluge u Domu zdravlja u toj opštini jer nemaju pedijatra koji ordinira.

Prema njihovim riječima, od pandemije koronavirusom pedijatri iz Nikšića, koji su inače dolazili sedmično, više ne dolaze, zbog čega djecu vode kilometrima daleko do ljekara – da bi dobili pregled, uput ili lijek koji im je potreban.

“Slična situacija je i na Žabljaku, iako tamo djeca imaju u toku sedmice mogućnost da posjete pedijatra, ali to nije dovoljno, kako kažu njihovi roditelji, posebno kada se razbole. Navode da pedijatri biraju neke druge gradove u kojima će da rade”, saopšteno je iz Udruženja “Roditelji”.

U obje opštine roditelji očekuju i bolje uslove u predškolskim ustanovama, kazali su iz udruženja i dodali da u Šavniku treba da dobiju jaslice koje nemaju, a na Žabljaku više prostora unutar objekta, kao i više vaspitača i medicinskih sestara kako bi, kako su kazali, mogli da podijele mješovitu jaslenu grupu koja će ove godine imati preko 40 djece.

“Predstavnici lokalnih uprava podsjećaju na problem odliva stanovništva sa kojim se godinama suočavaju, a koji je posebno izražen u Šavniku, dok na Žabljaku primjećuju pozitivne pomake u broju novorođene djece”, navode u saopštenju.

Predsjednik Opštine Žabljak, Radoš Žugić saopštio je, kako se navodi, da su djeca i uslovi njihovog života prioritet njegove uprave, a kao primjer je naveo i odluku da počev od ove kalendarske godine vrtić bude besplatan za svu djecu jer opština pokriva njihove troškove boravka

“Porodični karavan dio je projekta koji udruženje Roditelji realizuje u saradnji sa UNICEF-om, a uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori. Cilj karavana je uključivanje i osnaživanje lokalnih zajednica da obezbijede uslove neophodne za optimalan rast i razvoj djece. U toku karavana planirano je nekoliko različitih tematskih aktivnosti koje će doprinijeti boljem informisanju roditelja o važnim temama koje se odnose na rast i razvoj djece kao što su imunizacije, ishrana, dojenje, značaj kontakta, igre i ograničavanja upotrebe tehnoloških sredstava koja nijesu namjenjena djeci”, navodi se u saopštenju.

Prema njihovim riječima, Porodični karavan će na put kretati svake subote sve do 25. novembra, a plan je da svaki put obiđe po dva grada i da se tokom posjete organizuje mini porodični događaj.

“U toku dvosatnog programa biće održane animatorske tačke i kreativno – edukativne radionice za djecu, a karavanski tim će roditelje upoznavati sa ključnim stavovima struke u vezi sa rastom i razvojem djece i informisati ih gdje mogu dobiti provjerene i tačne informacije o tim temama”, navodi se u saopštenju.

Osim informativnog dijela programa, za djecu i roditelje se organizuju radionice i animatorske tačke, kazali su iz Udruženja “Roditelji” i dodali da djeca imaju priliku da “uposle prstiće” kroz kreativno izražavanje.

“Na taj način rade na finoj motorici, vježbaju preciznost i kreativnost kroz igru i druženje sa vršnjacima. Poseban kutak opremljen je didaktičkim kockama i Sova igračkama koje su posebno dizajnirane za mlađu djecu, u cilju razvoja spretnosti, logike, krupne i fine motorike. Renta party animatori zaduženi su za različite animatorske tačke, a kroz igru sa djecom rade na snaženju saradnje, timskog duha, i promociji ranog razvoja”, zaključili su iz Udruženja “Roditelji”.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com