UEHARA SE VRAĆA KUĆI? Tramp OTPUSTIO sve Obamine AMBASADORE - Volim Podgoricu

UEHARA SE VRAĆA KUĆI? Tramp OTPUSTIO sve Obamine AMBASADORE

Nedugo nakon što je Donald Tramp položio zakletvu i predsjednik SAD, otpustio je sve ambasadore, ali nije objavio imena svih njihovih nasljednika.

Tramp je naredio da svi ambasadori u američkim predstavništvima u svijetu napuste svoje funkcije već danas. Naravno, to su zvaničnici koje je imenovao bivši predsjednik Barak Obama, piše Independent.

Tranzicijski tim je još 23. decembra najavio da “neće biti izuzetaka” te da će svi ambasadori morati da napuste svoje funkcije.

Inače, uobičajena je procedura da politički imenovani ambasadori podnesu ostavku nakon dolaska nove administracije, ali nije se često dešavalo da imenovanja njihovih nasljednika ne budu objavljena.

Više od 80 ambasadora širom svijeta su morali napustiti svoje funkcije, a ovaj potez bi mogao otežati odnose SAD sa nekim zemljama, posebno sa onim koje imaju “osjetljive” odnose sa Amerikom, navodi Independent.

To uključuje Njemačku, Veliku Britaniju, Kanadu, ali i ostale bitne saveznike. Takođe, ambasadori su smijenjeni i u Kini, Japanu, Indiji te Saudijskoj Arabiji.

Proces izmjene zvaničnika bi mogao potrajati, a do sada su najavljena samo neka od imenovanja. Tako je Niki Hejlej zamijenila Samantu Pauer na poziciji ambasadorke UN-a.

Advokat Dejvid Fridmen je postao ambasador u Izraelu, a dosadašnji guverner Ajove je imenovan na ambasadorsku poziciju u Kini.

Prva dama, Melanija Tramp je navodno izrazila želju da postane ambasador u Češkoj Rep.

Predsjednik te zemlje Milos Zeman je podržao ovakav prijedlog rekavši da “Amerika ne može poslati boljeg ambasadora u Prag”.

Novi američki predsjednik se tako našao na udaru američke javnosti odmah po preuzimanju funkcije, a osim ambasadorskih neimenovanja, zamjeraju mu i to što nije objavio imena političara koji će preuzeti funkcije u Nacionalnom vijeću za sigurnost SAD, ali i Ministarstvu odbrane.

(CdM)

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com