UGOSTITELJI NAJAVLJUJU MASOVNE PROTESTE AKO VLADA NE PREISPITA MJERE: Budžetske deficite ćete sanirati novim zaduženjima, a šta mi da radimo?!

U svjetlu mjera Ministarstva zdravlja Vlade Crne Gore koje su stupile na snagu dana 31. jula godine, Udruženje ugostitelja upozorilo je Vladu, da će, ukoliko “pod hitno” ne revidira mjere, organizovati masovne proteste, ne samo ugostitelja već svih turističkih poslenika.

“Očigledno je da izvršna vlast Crne Gore nije izvukla pouke iz katastrofalne situacije u kojoj se crnogorski turizam, pa samim tim i ugostiteljska djelatnost, nalazila do skoro, sa posebnim akcentom na ljetnju turističku sezonu 2020. godine. O brojkama nećemo trošiti riječi, jer su ti podaci prisutni u javnosti i predstavljaju opštepoznatu činjenicu.

Imajući to u vidu, postavlja se pitanje, kada već nema kapaciteta da se uči na tuđim greškama, kada će početi da se uči na svojim?!”, pitaju ugostitelji. 

Deficite prethodne turističke sezone, kako kažu, teško je i pobrojati, ali je činjenica da je onaj koji je od najvećeg uticaja na svakodnevnicu svakog građanina, budžetski deficit, najizraženiji.

“Mjere, koje su prethodne ljetnje sezone, bile na snazi, itekako su doprinijele da ugostiteljstvo u Crnoj Gori bude u najmanju ruku devastirano, što su, opravdano, iskoristile komšijske države i druge turističke destinacije, koje su manje restriktivnim mjerama održale konkurentnost na globalnom turističkom tržištu.

Takve greške, dovele su ugostiteljske radnike na rub egzistencije, a za svoju posljedicu su imale i značajno povećanje broja nezaposlenih i zatvaranje velikog broja ugostiteljskih objekata.

Pri takvom stanju stvari, uzevši u obzir posljedice koje su tada važeće mjere imale na ukupnu privredu, a posebno na turizam i ugostiteljstvo, logično je bilo nadati se da se takve greške neće ponoviti tokom aktuelne turističke sezone”, navode iz Udruženja. 

Takođe, kako kažu,  zdravorazumnom čovjeku je i više nego jasno da mogućnost zaraze virusom COVID19 nije isključivo vezana za ugostiteljske objekte, kako to iz najnovijih, ali i svih dosadašnjih mjera Ministarstva zdravlja proizilazi.

“Ipak, ispostavlja se da kada god broj zaraženih krene uzlaznom putanjom, prvi i jedini na udaru su ugostiteljski objekti, iz čije djelatnosti je pretežni priliv u budžetska sredstva države, pogotovo u ljetnjim mjesecima, tokom sezone.

Ovakav diskrimitorski pristup prilikom donošenja odluka, a posebno u situaciji kada se u tom procesu ne konsultuju oni na koje se iste odnose i koje najviše pogađaju je ravan harikiriju, harikiriju crnogorske privrede.

Postavljamo logična pitanja: zašto je vožnja autobusom manje opasna nego ulazak u ugostiteljski objekat, da li su prodavnice i tržni centri presvučeni nekim nevidljivim slojem zaštite za koje nauka nema objašnjenje a kafane i restorani su izvor zaraze sami po sebi, zašto je medicinsko osoblje “privilegovano” pa ne mora da se vakciniše a mi u ugostiteljstvu moramo, inspektori koji nas kontrolišu takođe, kako da objasnimo turistima koji su došli u kafanu, a koji su ušli u državu bez ikakvih dozvola i kontrola, da kod nas moraju da ispunjavaju posebne uslove. Pitanja ima još mnogo ali se plašimo da odgovora nema.

Ovakve odluke izvršne vlasti nemaju negativne efekte samo za vrijeme njihovog važenja već će ostaviti dalekosežne posledice, pogotovo u periodu nakon okončanja ljetnje turističke sezone, kada se broj turista drastično smanji.

Pretpostavljamo da će se budžetski deficiti sanirati na do sada javnosti poznate načine, kreditnim sredstvima ili drugim vrstama zaduženja, ali šta je sa deficitima u budžetima turističkih radnika? Te deficite niko neće nadoknaditi, jer je period za nama pokazao da ne postoji spremnost izvršne vlasti da adekvatno pomogne perjanici crnogorske privrede – turizmu i ugostiteljstvu.

Ne manje važno, ponovo će crnogorski ugostitelji morati da izigravaju kontrolore i na taj način na daleko poznato crnogorsko gostoprimstvo, nažalost, pada u vodu.

Pri ovakvom stanju stvari, pozivamo Vladu Crne Gore i resorno Ministarstvo zdravlja da pod hitno preispita najnovije mjere, jer će prije svega članovi ovog Udruženja, zajedno sa kolegama iz drugog udruženja, kao i svi ostali ugostitelji, svoje nezadovoljstvo izraziti na način koji sigurno neće poslati lijepu sliku iz Crne Gore, a to su masovni protesti turističkih poslenika,  zaključuju svoje obraćanje iz nevladine organizacije “Crnogorsko udruženje ugostitelja”.

loading...

1 komentar

  1. Podržavam ugostitelje iako im nijesam prečest gost. Smatram da se najviše prelama preko
    njihove grbače…zašto? Takođe smatram da poltroni na vlasti odmah potrče da kopiraju negativne stvari
    iz inostranstva ne razmišljajući kakvu nam štetu prave. Nijesam protiv vakcina ali jesam protiv diktature
    bilo koje vrste- ovo jeste diktatura.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com