ULCINJ: Kovid ušao u škole i vrtiće, zdravstveni sistem na ivici

Sa prosječno 40 novozaraženih na dnevnom nivou, ionako teška i složena epidemiološka situacija u Ulcinju, posljednjih dana je kulminirala. Korona je zahvatila i obrazovne institucije, a zdravstveni sistem je na izmaku snaga. Sve to je, kako je navela potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni, rezultiralo je zatvaranjem opštine Ulcinj – Od juče, sem prehrambenih trgovina, zdravstvenih ustanova, apoteka i benzinskih pumpi, praktično ništa ne radi.

Svjesni značaja ekonomije i finansijske sigurnosti, nadležni su se odlučili na ovaj potez jer su zdravlje i životi građana iznad svega.

„Najviše zabrinjava ulazak kovida u sve obrazovne institucije. Zaraženi su i nastavnici i učenici, dok među nastavnicima ima smrtnih slučajeva“, istakla je Đoni, prenosi agencija Mediabiro.

Takođe, ova situacija je napravila udar na zdravstveni sistem, odnosno na Dom zdravlja  u Ulcinju i regionalnu Bolnicu u Baru, pa samo broj pregleda varira od 100 do 150 dnevno.

„U Kovid bolnici u Baru gotovo da nema više upražnjenih mjesta. Svi moraju biti svjesni činjenice da se u ovim institucijama daju nadljudski napori da se pacijenti medicinski opskrbe. Međutim, trebamo biti svjesni da sve ima svoje granice – 40 pozitivnih slučajeva na dnevnom nivou govori da smo te granice davno prešli. Nažalost, Ulcinj je danas opština sa najviše inficiranih po glavi stanovnika u Crnoj Gori“, navela je potpredsjednica Opštine na konferenciji za medije. 

Rukovodilac Koordinacionog tijela u Odjeljenju bezbijednosti (OB) Aleksa Kočović je istakao da je epidemiološka situacija takva da nadležni neće moći sami da spriječe dodatno širenje pandemije, već će im biti neophodna pomoć građana.

„Od sjutra, nećemo više ići na prevenciju, odnosno upozoravanje, već ćemo ići na sankcionisanje“, izričito je poručio.

On je zatražio razumijevanje i partnerstvo građana, kako bi se u narednih 15 do 20 dana izašlo iz ove nezavidne situacije.

„Evo podsjetiću, baš smo juče podnijeli krivičnu prijavu protiv čovjeka koji je prekršio samoizolaciju“, naveo je, između ostalog, Kočović na press konferenciji.

Juče su po Odluci Vlade Crne Gore, formirani koordinacioni timovi za inspekcijske poslove, kojim će rukovoditi komandir OB Ulcinj, a čine ga, sem policijskih službenika, inspektori Uprave za Inspekcijske poslove, komunalni policajci i lokalni turistički inspektori.

Novoformirani koordinacioni timovi u opštini će danonoćno nadzirati svaki dio grada.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button