ULCINJANI REKLI “NE” DEVASTACIJI: Ostavite nam borovu šumu, ne treba nam beton

“Stop devastaciji Borove šume“, “Svi na noge“, “Zaštita života“, “Pružimo prirodi ruku prijateljstva“, samo su neke od parola na održanom protestu pod motom “Ulcinj je naš dom“, nakon koga je predsjedniku Skupštine Opštine Iliru Čapuniju dostavljen zahtjev kojim se traži da odbornici usvoje odluku o uvođenju moratorijuma na gradnju na pojasu od bivšeg hotela “Galeb” do zona iza hotela “Albatros”, sa obje strane saobraćajnice.

Okupljanje su organizovali građani koji su preko društvenih mreža pozvali sve Ulcinjane da zajedno stanu u odbrani Borove šume.

Razlog protesta, koji je ispred zgrade Opštine okupio oko 250 mještana, je namjera lokalne vlasti da na Vladu prebaci osam hiljada kvadrata zemljišta između “Galeba” i “Albatrosa” radi deblokade računa. Vlada će zauzvrat Opštini uplatiti tri miliona eura i kod banaka garantovati za još dva, koje će predvidjeti budžetom za narednu godinu.

Jedan od organizatora protesta Zenepa Lika kazala je da građani žele da odbrane svoje ustavno pravo na zdravu životnu sredinu.

“Hoćemo da im kažemo da nećemo da Borovu šumu pretvorimo u beton. I po Ustavu, država ima obavezu da unapređuje životnu sredinu. Ovom namjerom, za koju smo saznali iz “Vijesti” iako po Ustavu imamo pravo na blagovremeno i potpuno obavještavanje o stanju životne sredine, Opština ruši najviši državni akt i državu čini rušiteljem”, kazala je Lika.

Poslanica Ljiljana Đurašković kazala je „da su Borovu šumu nama ostavili naši preci“.

“A šta ćemo mi ostaviti našoj djeci”, pitala je Đurašković.

Mještanka Dajana Kovačević pitala je šta će biti sa ženskom plažom i izvorima sumporne vode.

“Pripašće nekom funkcioneru ili njegovom djetetu, a nama će biti zabranjeno da se slobodno krećemo kao što nam već brane na Velikoj plaži”, kazala je ona.

Ulcinjanin Dželal Hodžić kritikovao je lokalnu vlast ističući „da oni misli samo na sebe“.

protest Ulcinj
Sa protesta(Foto: Samir Adrović)

“Vlada je dala stotine milione eura garancije nekim propalim firmama, mogla je i Ulcinju pomoći. Ja volim Crnu Goru, to je moja država i neka je vječna ali neka je vječan i Ulcinj”, kazao je Hodžić.

Sastanku kod kod premijera Duška Markovića, na kome je postignut dogovor radi deblokade računa, prisustvovali su predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, potpredsjednica Opštine Hatidža Đoni, predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka, predsjednik Nove demokratske snage – Forca Nazif Cungu, sekretar za finansije i budžet Sead Osmanović i ministar finansija Darko Radunović.

Atraktivna parcela pokriva iznos koji će Vlada uplatiti Opštini budući da se tržišna cijena kvadratnog metra u toj zoni kreće više od 600 eura.

Žiro-račun Opštine na iznos od oko šest miliona eura, već skoro tri mjeseca, blokirala je budvanska firma “Rekreaturs”, za srušene objekte u naselju K1 prije 35 godina. Blokada računa uslijedila nakon što je Vrhovni sud u martu ove godine potvrdio presudu Apelacionog suda u korist firme “Rekreaturs”, koja posluje u okviru „Atlas grupe“ odbjeglog biznismena Duška Kneževića. Predmet je trenutno pred Ustavnim sudom a pravni zastupnik ulcinjske Opštine, podgorički advokat Filip Jovović kazao je ranije “Vijestima” da je u slučaju negativnog odgovora, naredna adresa Strazbur.

Na društvenim mrežama proteklih dana organizovana je i anketa sa pitanjem da li treba sačuvati Borovu šumu od betonizacije – 94 odsto od 850 građana, zaokružilo je „da“.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button