URA: Dio vlasti u Pljevljima promjenom Dana opštine narušava sekularni i multivjerski karakter Crne Gore i podstiče tenzije - Volim Podgoricu

URA: Dio vlasti u Pljevljima promjenom Dana opštine narušava sekularni i multivjerski karakter Crne Gore i podstiče tenzije

Današnjom odlukom Skupštine opštine Pljevlja kojom se predviđa da Dan opštine bude 27. oktobar, kao dan oslobođenja Pljevalja u Prvom balkanskom i Prvom svjetskom ratu, ali i kao dan vjerskog pravoslavnog praznika Sveta Petka, što inicijatori te ideje ni u jednom trenutku i ne kriju, napravljen je svojevrsan presedan kojim se narušava multivjerski i multietnički sklad Pljevalja i Crne Gore kao i Ustavno uređenje naše države kao sekularne, saopštili su iz GP URA.

U toj partiji smatraju, da se donošenje ovakve odluke gdje se ne uvažavaju stavovi i osjećaji svih građana Pljevalja, a čak ni određenog broja partnera u vlasti, ne doprinosi pomirenju, niti očuvanju tekovina antifašizma.

“Od inicijatora ideje, koalicije Za budućnost Pljevalja, moramo priznati da nijesmo iznenađeni na donošenju ovakve odluke, ali iznenađuje nas da su neke druge partije, koje kako tvrde baštine građanske vrijednosti, podlegle pritisku i dozvolile da se ponovo u fokus javnosti vrate teme koje podstiču vjerske i nacionalne tenzije. Umjesto da naše društvo iskorači i svoju energiju usmjeri na rješavanje brojnih problema, nažalost, neke partije u maniru bivšeg režima ovakvim svojim djelovanjem pokušavaju da ponovo produkuju podijele u našem društvu”, ističu iz GP URA.

Vjerski praznici, dodaju, nikako se u građanskom društvu i sekularnoj državi kao što je Crna Gora ne smiju nametati kao opštinski praznici, jer, ističu iz GP URA, Dan opštine Pljevlja ili bilo kojeg drugog grada u Crnoj Gori treba da bude praznik svih građanki i građana koji žive u tom gradu.

“Bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost, a ne nikako jedne vjerske ili nacionalne zajednice samo iz tog razloga što neko ima većinu za donošenje takvih odluka u nekoj opštini”, kazali su iz GP URA.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com