(VIDEO) Jakov Milatović položio zakletvu, Crna Gora dobila novog predsjednika - Volim Podgoricu

(VIDEO) Jakov Milatović položio zakletvu, Crna Gora dobila novog predsjednika

Novoizabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je zakletvu u Skupštini i stupio na dužnost predsjednika države.

“Zaklinjem se da ću dužnost predsjednika vršiti odgovorno, časno, savjesno i nepristrasnno po ustavu i Zakonu”, naglasio je on.

Naveo je da će biti istinski predsjednik svih građana.

“Umjesto da iznova vodimo bitke koje su završene, vrijeme je da izađemo i da se okupimo oko ljubavi prema Crnoj Gori i želja za boljim životom i uređenom zemljom. Kao predsjednik predstavljajću svakog od nas da tamo gdje su nas dijelili nađemo slogu. Pomirena Crna Gora je jedina prava Crna Gora “, naglasio je Milatović.

Milatović je naveo da osjeća posebnu odgovornost jer preduzima dužnost predsjednika Crne Gore.

“Imamo posebnu odgovornost što preduzimam odgovornost da vodim državu u kojoj sam rođen. Da sam mogao da biram rodio bih se baš ovdje na najljepšem parčetu zemlje protkanom viševjekovnom borbom za opstanak “, kazao je predsjednik.

Svečanost počinje u 12 časova a nakon inauguracije i polaganja zakletve Milatović će prirediti prijem sa suprugom Milenom u Vili Gorica.

Svečanom činu prisustvovaće preko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Dolazak su potvrdili predsjednik Hrvatske Zoran Milanović i članovi Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i Željko Komšić, predsjednik Albanije Bajram Begaj, kao i predsjednica Kosova Vjosa Osmani.

Prema nezvaničnim informacijama, dolazak je potvrdio i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. 

Polaganje zakletve možete pratiti uživo na linku:

Sjednicu  će otvoriti predsjednica Skupštine Danijela Đurović.

“Na sjednici će, pred poslanicima u Skupštini, izabrani predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položiti zakletvu i stupiti na dužnost predsjednika“, saopšteno je ranije iz Skupštine.

Svečanost povodom polaganja zakletve novog predsjednika ranije je održavana na Cetinju.

Od evropskih zvaničnika izvjesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsjednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

“Inauguracija je svečani čin uvođenja u predsjedničku dužnost. Ona treba biti primjer najviših demokratskih standarda i upravo je zato predviđena u Skupštini Crne Gore. Građani su mi dali povjerenje da uradim sve što je u mojoj moći da Crna Gora postane istinski demokratsko društvo”, napisao je Milatović ranije na Tviteru.

Milatović je pobijedio na predsjedničkim izborima u drugom krugu, održanom 11. aprila, u kojem je osvojio blizu 60 odsto glasova.

Ustavom Crne Gore, usvojenim 22. oktobra 2007. godine, predsjednik države se bira neposrednim izborima na pet godina.

Od obnove nezavisnosti, 21. maja 2006. godine, funkciju predsjednika Crne Gore obavljao je Filip Vujanović, koji je bio izabran na predsjedničkim izborima 2008. i 2013. godine.

Đukanović je izabran na tu funkciju na predsjedničkim izborima 2018. godine.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com