VLAST U NOVOM PO DIREKTIVI PODGORICE? Demokrate okrenule leđa Novskoj listi, “pobjednici” izbora u opozicionim klupama

Novskoj listi, sa osvojenih sedam mandata, do sada nije ponuđena nijedna politička funkcija u novoj gradskoj upravi, a po riječima odbornika ove liste i doskorašnjeg podpredsjednika opštine, Miće Konjevića, predstavnici Novske su, praktično, bili isključeni iz pregovora o formiranju vlasti

Jedina lista koja je na lokalnim izborima u Herceg Novom nastupila samostalno, i ostvarila više nego duplo bolji rezultat od onog na prethodnim izborima, lokalna Novska lista, kako sada stvari stoje, mogla bi ostati u opoziciji.

Koalicioni sporazum vlasti u Herceg Novom još uvijek nije potpisan ali je najavljeno da će vladajuću koaliciju činiti Demokrate, sa osam mandata, DF sa sedam mandata i “Crno na bijelo” sa dva mandata.

Novskoj listi, sa osvojenih sedam mandata, do sada nije ponuđena nijedna politička funkcija u novoj gradskoj upravi, a po riječima odbornika ove liste i doskorašnjeg potpredsjednika opštine, Miće Konjevića, predstavnici Novske su, praktično, bili isključeni iz pregovora o formiranju vlasti.

Demokrate osvojile 10 mandata, DPS osam, DF i Novska po sedam, Crno na bijelo dva i Pravi Novi jedan

“NOVI JE NAŠ BROD” Da li će DF ostati “kratkih rukava” odlučiće Novska, a može ih spasiti i raspored u Skupštini Crne Gore (VIDEO)

Konjević je na jučerašnoj sjednici lokalnog parlamenta na kojoj je za predsjednika Herceg Novog ponovo izabran Stevan Katić (Demokrate) kazao da se nova vlast formirala po instrukcijama iz Podgorice. Optužio je Demokrate i DF da su u kampanju za lokalnu vlast u Herceg Novom “upregli” sve resurse koje imaju kao partije na vlasti u državi, a da je ogromna podrška građana lokalnoj Novskoj listi, kako kaže, pokazala da Novljani žele autentičnu, lokalnu vlast, a ne vlast kojom se “upravlja” iz centrale u Podgorici. 

Tokom predizborne kampanje u Herceg Novom Demokrate i DF vodili su “rovovski rat” i nebiranim riječima optuživali jedni druge, pa se, logično, dmah nakon prebrojavanja glasova otvorilo pitanje – da li će Demokratski front ostati u opoziciji, jer je vlast mogla biti formirana i bez njih – Demokrate, Novska i “Crno na bijelo”

Međutim, iz DF-a su ekspresno odgovorili da bi takav scenario u Herceg Novom za posljedicu imao i “odgovor” u vladajućoj koaliciji na državnom nivou. 

“Novskoj listi, koja je osvojila sedam mandata, nije ponuđena nijedna od političkih funkcija”,  kazao je odbornik Jovan Subotić za Radio Herceg Novi juče nakon sjednice lokalnog parlamenta na kojoj je za predsjednika Herceg Novog ponovo izabran Stevan Katić (Demokrate).  Tvrdi da pregovaračka platforma za sada apsolutno ne postoji, te da će razmotriti eventualni predlog ukoliko im bude upućen. Smatra da se o političkim funkcijama i vođstvu grada moraju dogovarati.

Subotić: Nema platforme, ništa nam nije ponuđeno

“Mi nismo u koaliciji, političke funkcije su mjesta predsjednika, potpredsjednika Opštine i predsjednika Skupštine opštine. Ako nam bude ponuđena neka od tih pozicija, razmotrićemo, ali do sada nikakvih pregovora nije bilo, nikakva platforma ne postoji, ni na kakvom papiru nije ponuđeno nama, ni usmeno ni pismeno. Te platforme su potpuno izmišljena stvar u ovom momentu”, kazao je Subotić.

Kaže i da ih nisu iznenadile ali jesu razočarale „političke reperkusije i ovakve odluke svih na vlasti“.

“Sigurno će biti teško jer ono što je Herceg Novi glasao nije samo 3.200 glasova Novske liste, nisu njima simpatični samo Miloš, Jovan, Olivera ili Jasmina. Naprotiv, njima je interesantna jedna nezavisna priča koja traje 10 godina, koja je bila antidepesovska u svakom svom segmentu zadnjih 9 i po godina, koja nije napravila grešku, koja je napravila mandat koji je rezultirao povećanjem glasova na ovim izborima. Mandat koji je rezultirao ponovnim izborom Stevana Katića za gradonačelnika, tako da je to stvarno razočaravajuće i nisu iznevjereni samo glasači Novske liste već velika većina glasačke mašinerije opozicionih stranaka. Sigurno je da smo velikoj većini bili ako ne prvi onda drugi izbor. Građani su željeli da u Novskoj listi imaju i kontrolora vlasti i onoga ko će se boriti za interese grada na centralnom nivou”,kazao je Subotić.

Na pitanje novinara koji je razlog to što Novska lista nije uključena u pregovore, Subotić je rekao da saopštava svoj a ne stav Novske liste.

“Kada se nezavisna struja pojavi sa ovolikim integritetom, poštenjem i ljubavlju prema gradu i to rezultira glasovima koji dovode u poziciju da imate sedam odbornika u lokalnom parlamentu i da ste jaka politička struja, ne samo da ugrožavate ostale političke konstituente i koalicije, već ugrožavate kompletan politički poredak koji je navikao da osvoji glasove, skupi se, matematički podjeli funkcije koje i jesu i nisu njihove da se dijele. Kod Novske liste toga nema, mi smo za to da posebne funkcije dobiju najbolji ljudi, svi ćemo se složiti oko njih, daćemo odborima i bordovima direktora da odluče, a o političkim funkcijama i vođstvu grada možemo i moramo da se dogovorimo. Dakle, mjera koalicije u Herceg Novom je samo politička funkcija”, kazao je Subotić.

Na pitanje novinara kako komentariše brojne zamjerke Novske liste koja se na neki način osjeća isključenom, i pored značajnog rezultata koji su postigli na izborima ali i činjenice da su u prethodnom mandatu bili ključni saradnici koalicije na vlasti u prethodne četiri godine, gradonačelnik Stevan Katić je kazao da u pregovorima nije učestvovao, ali da su vođeni intenzivno na nivou pregovaračkih timova svih koalicija koje su osvojile 27 mandata.

“Koliko sam ja informisan, prethodnih dana su se ti pregovori vodili intenzivno na nivou pregovaračkih timova svih koalicija – ovih pet koji su osvojile 27 mandata, i moje je stanovište bilo takvo da od samog početka treba napraviti i formirati široku koaliciju koja će odražavati tu priču, odnosno snagu koja je i bila u ovom prethodnom periodu, samo značajno jača nego što je to bilo na lokalnim izborima 2017. godine. Koalicioni sporazum između činilaca nove vlasti još nije potpisan, dogovoreno je samo da se, zbog zakonskih rokova izaberu predsjednik Skupštine i predsjednik Opštine, jer su jasno definisani rokovi, da ne bi ušli u kršenje zakona i doveli u pitanje sami legitimitet i skupština, i grada. Ova ostala pitanja će se nastaviti rješavati u narednom periodu, i vidjećemo kako će se sve to završiti. Ja sam optimista da ćemo mi u Herceg Novom imati tu široku koaliciju, i vidjećemo da li će se to i desiti”, kazao je Katić i dodao da će pregovori biti nastavljeni i da će tokom njih se vidjeti da li će Novskoj listi biti ponuđeno neko potpredsjedničko mjesto.

Otović: Koalicija dogovorena, uskoro potpis

Pregovori o formiranju vlasti između koalicija „Ni lijevo ni desno. Pravac Novi“, „Za budućnost Herceg Novog i Boke“ i „Crno na bijelo – Može bokeški“ rezultirale su dogovorom o političkim funkcijama, a vrlo brzo bi trebalo da se stavi potpis na koalicioni sporazum, kazao je predsjednik SO Herceg Novi Ivan Otović iz koalicije Za budunost Herceg Novog na čelu sa DF-om, gostujući u emisiji „ U četiri oka“ autorke Nine Alorić.

On je istakao da još uvijek ne može da kaže ko će sve biti dio vlasti, te da niko ne želi da Novsku listu isključi iz buduće široke koalicije. Kako iz te partije gledaju na to, Otović je rekao da ne zna.

Otović je pojasnio i da su po dogovoru dvije funkcije potpredsjednika Opštine pripale koalicijama „Ni lijevo ni desno, pravac Novi“ i „Za budućnost Herceg Novog i Boke“.
Personalno, odnosno ko će pokrivati te funkcije, još nije precizirano, kazao je Otović. Istakao je da će za sva ostala rukovodeća mjesta biti raspisani konkursi.

Kako je kazao, prilikom dogovaranja vlasti u Herceg Novom, nije bilo pritisaka iz Podgorice niti iz vrha partija, te da ni u jednom trenutku nije bilo ultimatuma.

“Bilo je različitih dezinformacija u javnosti, ali odgovorno tvrdim da je vlast dogovorena u Herceg Novom. Imali smo slobodu da pregovaramo. Bilo je u potpunosti razumjevanja od vrha naših partija. Većinu smo dogovorili i nije bilo pritisaka sa strane”, kazao je Otović.

Objasnio je da je neophodna saradnja sa državnim vrhom i partijskim kolegama u Podgorici, ističe Otović, kako bi im bilo ukazano na probleme sa kojima se suočava vlast u Herceg Novom.

“Vjerujem da ćemo mi iz NSD, DF, SNP, Demokrata, Ure, biti ti koji će zagovarati u Podgorici da se rješavaju problemi Herceg Novog. Uz pomoć državnih vlasti moći ćemo ovdje nešto da promjenimo, a promjene su neophodne i mi se moramo razvijati ne samo kao turistička destinacija već kao mjesto za život naših sugrađana gdje mogu dostojno da žive”, kazao je Otović.

V.M. 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button