Vučić će biti uhapšen ako prizna Kosovo i Metohiju?

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) jedina racionalna politika koju može da ponudi narodu, i da to govori kako Vašingtonu, tako i Moskvi, ali kod stručnjaka u evropskim prijestonicama koji po zadatku prate dešavanja u Srbiji raste sumnja da li se sadašnja srpska politika zaista vodi sa ciljem da zemlju približi EU, ocjenjuje novinar lista Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

Komentarišući intervju koji je vodio sa predsjednikom Srbije, novinar piše da dok Srbija u ekonomskoj politici zaista slijedi reformski kurs i, ne samo zbog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, i kao nečlanica EU postaje atraktivna za sve veći broj njemačkih preduzeća, njenu unutrašnju politiku i stanje srpske demokratije sa sve većom skepsom gledaju ne samo u Berlinu.

Na pitanje da li se slaže sa konstatacijom da bi, ukoliko bi Priština prihvatila osnivanje Zajednice srpskih opština i povukla uvedene takse, proces normalizacije odnosa Srbije i Kosova morao da uključi i uzajamno državno priznanje, Vučić odgovara da je to “veoma teško pitanje” i da bi, ako odgovori potvrdno, sjutra mogao da bude “uhapšen uz obrazloženje da krši Ustav Srbije”, piše FAZ.

“Ne mogu da kažem koje su naše pozicije u pregovaračkom procesu. Ali mogu da kažem: Ako ukinu takse, možemo da razgovaramo. Bez uslovljavanja, o svim temana. Ali i Srbija će imati svoje crvene linije”, kaže Vučić.

List piše da stav Srbije podržava i Rusija, sa čijim se predsjednikom Vučić redovno srijeće, a na pitanje da li ima utisak da je rješenje kosovskog konflikta u interesu Rusije, Vučić odgovara da je zvaničan stav Rusije da “podržava teritorijalni integritet Srbije” i da je to sve što može da kaže.

“Ono što Vučić ne govori niti nagovještava, može se zamisliti: Svađa sa Kosovom je najveća prepreka na putu Srbije u EU. Sporazum bi zemlju makar teoretski doveo bliže članstvu – a malo je vjerovatno da je u interesu Moskve da joj najboljeg saveznika na Balkanu preotme EU”, ocjenjuje novinar FAZ.

FAZ piše da Vučić godinama odlučno negira da su najvažniji masovni mediji u zemlji, poput tiražnog tabloida Informer ili “bukačke” televizije Pink, pod njegovom kontrolom ili kontrolom njegovih pouzdanih saradnika.

Na pitanje nije li neobično da mediji koje on u potpunosti podržava svojim čitaocima svakodnevno svijet objašnjavaju na način koji je u dijametralnoj suprotnosti sa njegovom spoljnom politikom, Vučić odgovara da on nije glavni i odgovorni urednik novina i nema namjeru da to postane.

“Sudeći po onome što kaže najmoćniji čovjek u Srbiji, situacija u Beogradu je očigledno sljedeća: Ni lični prijatelj predsjednika niti vlasnik Vladi bliske televizije Pink ili šefovi drugih medija koji sa Vladom dobro sarađuju i uvijek su puni hvale za šefa države, ni najmanje se ne obaziru na njegove osnovne spoljnopolitičke ciljeve. Naprotiv, svaki dan pišu i emituju protiv njih”, piše FAZ.

“Zar predsjednika ne ljuti kada novine njegovog starog prijatelja pišu da je uništenje katedrale Notr Dam u požaru božja kazna jer je Francuska priznala Kosovo?. ‘Ako je to moja najveća greška i moj najveći problem – dobro. Onda ću sa vama razgovarati o tome’, kaže Vučić vidno iznerviran zbog svog odnosa prema medijskim šefovima u zemlji, i odmah prelazi na drugu temu”, piše FAZ.

Prema pisanju lista, u jednom trenutku se razgovor poveo i o ubijenom lideru kosvskih Srba Oliveru Ivanoviću.

“Na pitanje da li Srbija može da utiče na bezakonje na sjeveru Kosova, ili možda po njegovom mišljenju tamo i nema bezakonja, Vučić je odgovorio: ‘Ne mogu da kažem da na sjeveru ili na jugu, ili bilo gdje na Kosovu nema bezakonja. I ne znam kako ste došli do zaključka ko je ubio Olivera Ivanovića’. Na primjedbu autora intervjua da nipošto nije rekao ili insinuirao da je Vučić umiješan u ubistvo, on je šturo odgovorio: ‘Nisam, i svi to znaju'”.

“Jasno je ipak da su oni mediji koji u potpunosti stoje iza Vučića, u mjesecima prije ubistva Ivanovića protiv njega vodili agresivnu kampanju i opisivali ga kao izdajnika. Preko te primjedbe, Vučić prelazi riječima da je zapravo on taj koji je u medijima gotovo svakodnevno predstavljen kao izdajnik, na primjer na televiziji N1 ili u dnevniku Danas”, piše FAZ.

Novinar FAZ primjećuje da su ti mediji “zaista kritički nastrojeni prema Vučiću, ali da bi se moglo reći da su oni shvatili svoj osnovni novinarski zadatak umesto što aplaudiraju državnom vrhu, i da se ne može reći da novinari tih medijskih kuća Vučića žigošu kao izdajnika niti da ga izbliza tako vrijeđaju kao što to režimski mediji čine sa njegovim protivnicima”.

“Na pitanje da li vidi bilo kakvu vezu između svakodnevnih napada njemu naklonjen medija na opozicione političare i određenih nasilnih incidenata, Vučić odgovara: ‘Uopšte ne. Ako imate nekakve dokaze, obavijestite nas. U stvarnosti, ja sam izložen deset puta težim napadima opozicije'”.

“Ni pitanje o njegovim mogućnostima da utiče na sjever Kosova, koje se u međuvremenu jasno postavlja i u Berlinu, presjedniku se ne sviđa”, piše FAZ.

Vučić, prema pisanju njemačkog lista, prvo postavlja pitanje “zašto svi insistiraju na sjeveru, kao da na jugu žive samo sveci, iako je tamo kolijevka mafije, tamo djeluju lanci narkodilera”, a zatim zaključuje da je to “zato što je sjever Kosova jedina prepreka za kosovske Albance na putu ka punoj nezavisnosti”.

BETA
loading...

1 komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Slične Objave

Back to top button