Vujičić: Crnogorcima prijeti asimilacija i ponovno iseljavanje sa Kosova

Crnogorcima prijeti asimilacija i ponovno iseljavanje sa Kosova, saopštio je danas Slobodan Vujičić, predsjednik Udruženja i unije Crnogoraca Kosova

“Iako se Vlada Kosova još početkom prošle godine čvrstim garancijama prema nama i matičnoj nam državi Crnoj Gori obavezala da će u najkraćem mogućem roku izraditi i usvojiti Strategiju o afirmaciji i integraciji crnogorske zajednice, da će završiti Akcioni plan i započeti punu implementaciju tog najznačajnijeg dokumenta za nas, na žalost i dalje nema nikakvih najava da će u nekom razumnom vremenskom periodu do svega toga zaista i doći. Navedeno ukazuje da je unapređenje sveukupnog položaja Crnogoraca ponovo na dnu ljestvice prioriteta kosovskih institucija i ukoliko to što prije ne promjenimo, sigurni smo da ćemo biti kolateralna šteta raznoraznih interesnih grupa i frakcija, kao što smo to uostalom bili i nakon rata na Kosovu”, istakao je Vujičić.

On je dodao da budući rizici ovakve institucionalne nebrige i nepoštovanja preuzetih obaveza prema najugroženijoj zajednici na Kosovu jeste potpuna asimilacija i iseljavanje preostalih najautentičnijih crnogorskih porodica.

“Možda u ovom momentu one od kojih zavisi naša dalja sudbina to posebno ne dotiče, jer ne vide onoliko daleko koliko bi morali vidjeti, ali smo uvjereni da će ukoliko ne prestane kontinuirana nepravda prema crnogorskom narodu dugoročno gledano najviše koštati upravo Kosovo. Duboko smo uvjereni da ni mi, a ni Crna Gora ničim nijesmo zaslužili niti izazvali da se institucije Kosova ovako ophode prema nama, pa stoga i apelujemo da nas što hitnije u skladu sa ustavom i zakonima a uz pomoć navedene strategije zaštite od asimilacije i ujedno omoguće elementarne uslove za život dostojan čovjeka, ali i stimulišu i obezbijede sve preduslove za održivi povrtak hiljada crnogorskih porodica i njihove bespravno oduzete imovine”, kazao je Vujičić.

On je rekao i da su kritike udruženja na čijem je čelu u potpunosti dobronamjerne, te da su izazvane opravdanim strahom od gubitka identiteta.

“Vjerujemo da to nije u interesu Kosova i evropskih vrijednosti koje svi skupa bez izuzetaka moramo baštiniti”, zaključio je Vujičić.

(Vijesti)

loading...

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com